• Opleidingen
  • Praktische informatie
  • Over SyntraPXL
Onze campussen

De wondere wereld van Arduino

1 year 1 month geleden

Arduino: het klinkt als een romantisch stadje in de Toscaanse heuvels. Toch is de enige link met Italië het feit dat dit mini-computertje daar is uitgevonden. Wikipedia omschrijft Arduino als een open source elektronisch platform waarmee je eenvoudig elektronica kan programmeren. Wij gaan in deze blogpost wat dieper op de mogelijkheden in. Van pure fun tot professioneel gebruik: dit kan je met een Arduino!

Arduino

Wat is een Arduino en wat kan je ermee?

Een Arduino is een klein elektronicabordje met een microcontroller erop. Via die microcontroller of chip kan je een apparaat aansturen. Je hoeft zeker geen elektronica- of programmeerexpert te zijn om ermee aan de slag te gaan. De code kan je namelijk heel eenvoudig schrijven in Arduino IDE (de software) en daarna uploaden naar je Arduino-Board (de hardware).

Door dit opensourcesysteem kan je allerlei apparaten aansturen:

  • Schakelaars
  • Temperatuursensoren
  • Lampjes
  • Motoren

Voorbeelden uit de praktijk: fun

Code schrijven voor een Arduino is betrekkelijk eenvoudig. Niet gek dus, dat het platform vaak gebruikt wordt om leuke projecten mee te verwezenlijken. Zo kan je bijvoorbeeld:

  • Ervoor zorgen dat de lampen in je woonkamer uitgaan wanneer je de tv aanzet.
  • Een apparaatje maken dat je planten water geeft wanneer de grond te droog is.
  • Zelf een robotauto maken die door een doolhof of je huis navigeert.
  • Elektronische muziekinstrumenten maken zoals een digitale piano of een drum.
  • Een alarmsysteem voor je huis maken dat een melding naar je smartphone stuurt wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Voorbeelden uit de praktijk: professioneel

Intussen wordt Arduino ook steeds meer ingezet als professionele oplossing, bijvoorbeeld in de volgende sectoren:

  • Industriële automatisering: Arduino kan worden gebruikt in industriële toepassingen zoals het automatiseren van productielijnen of het monitoren van machines.
  • Medische apparaten: denk daarbij aan gegevensverzameling, patiëntenbewaking en het beheren van doseringen van medicijnen.
  • Landbouwautomatisering: met Arduino kan je makkelijk de bodemvochtigheid of temperatuur monitoren en zo automatisch irrigatiesystemen aansturen.
  • Milieumonitoring: luchtkwaliteit, geluidsniveaus en waterkwaliteit kan je met Arduino makkelijk meten en vervolgens gebruiken voor milieuonderzoek en -beheer.
  • Robotica en automatisering: Arduino kan worden gebruikt om robots en geautomatiseerde machines te bouwen voor toepassingen in de industrie, logistiek of landbouw.

Is Arduino iets wat je snel kan leren?

Op de microcontroller van de Arduino wordt uitsluitend de software uitgevoerd die je zelf hebt geschreven. Er is geen besturingssysteem of bestandssysteem aanwezig. Daardoor is de afstand tussen je eigen programma en de hardware heel klein. De hardware en de mogelijkheden en beperkingen daarvan zijn daardoor beter te begrijpen.

Toch kan werken met een Arduino in het begin misschien wat overweldigend zijn. Je moet immers zowel programmeren als een hardware-opstelling maken. Het is ook heel belangrijk dat de software en hardware perfect op elkaar zijn afgestemd. Als iets niet naar behoren functioneert, kan het lastig zijn om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Een belangrijke regel is: volhouden - ook als het niet direct werkt. Door uit te zoeken waar het probleem zit, kan je veel leren.

Arduino, iets voor jou?

Arduino is een hele goede manier om kennis te maken met elektronica en programmeren. Zowel jongeren, docenten, hobbyisten als professionals kunnen ermee aan de slag. SyntraPXL biedt twee opleidingen aan die jou op weg helpen.

In de opleiding Arduino Basis komen verschillende componenten aan bod. Dit gaat van elektriciteit, programmeersyntaxis, circuits en schema’s tot programmeerlogica.

Schrijf je hier in

 

De opleiding Arduino Gevorderden gaat een stapje verder. Hier zal je professioneel met Arduino leren werken en programmeerervaring opdoen op het gebied van interrupts, flowcontrol en subroutines.

Schrijf je hier in

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Verwenmomenten in Hogevijf: Een win-win ervaring voor bewoners én cursisten

In een zonnige zithoek van Hogevijf, een zorgcentrum in Hasselt, laat een bewoner haar handen ontspannen rusten in die van een beautycursist van SyntraPXL. Terwijl zachte handcrème wordt aangebracht, ontstaat er een spontaan gesprek. Het is een moment van aandacht en zorg, en die kleine gebaren maken een groot verschil.

Artikel

Goede VFX? Die is eigenlijk onzichtbaar!

Er is iets fascinerends aan een goed gemaakte film, tv-serie of game. Je zit op het puntje van je stoel, helemaal verzonken in het verhaal, zonder je bewust te zijn van de ongelooflijke hoeveelheid werk die nodig was om dat beeld op je scherm te krijgen. Dat is precies de kracht van goede VFX: de magie gebeurt recht voor je neus, maar je merkt het amper op.

Nieuws

Vrouwen met stoere beroepen

Meer en meer vrouwen kiezen voor een beroep dat lange tijd als typisch mannelijk werd gezien. Toch blijven er sectoren waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. Maar hoe is het dan om als vrouw in een typische ‘mannenjob’ te werken? Wij vroegen het aan Britt, Topanga en Abigail, drie cursisten Duaal Leren die elke dag hun mannetje staan in een stoere job.