De wondere wereld van Arduino

10 months 1 week geleden

Arduino: het klinkt als een romantisch stadje in de Toscaanse heuvels. Toch is de enige link met Italië het feit dat dit mini-computertje daar is uitgevonden. Wikipedia omschrijft Arduino als een open source elektronisch platform waarmee je eenvoudig elektronica kan programmeren. Wij gaan in deze blogpost wat dieper op de mogelijkheden in. Van pure fun tot professioneel gebruik: dit kan je met een Arduino!

Arduino

Wat is een Arduino en wat kan je ermee?

Een Arduino is een klein elektronicabordje met een microcontroller erop. Via die microcontroller of chip kan je een apparaat aansturen. Je hoeft zeker geen elektronica- of programmeerexpert te zijn om ermee aan de slag te gaan. De code kan je namelijk heel eenvoudig schrijven in Arduino IDE (de software) en daarna uploaden naar je Arduino-Board (de hardware).

Door dit opensourcesysteem kan je allerlei apparaten aansturen:

  • Schakelaars
  • Temperatuursensoren
  • Lampjes
  • Motoren

Voorbeelden uit de praktijk: fun

Code schrijven voor een Arduino is betrekkelijk eenvoudig. Niet gek dus, dat het platform vaak gebruikt wordt om leuke projecten mee te verwezenlijken. Zo kan je bijvoorbeeld:

  • Ervoor zorgen dat de lampen in je woonkamer uitgaan wanneer je de tv aanzet.
  • Een apparaatje maken dat je planten water geeft wanneer de grond te droog is.
  • Zelf een robotauto maken die door een doolhof of je huis navigeert.
  • Elektronische muziekinstrumenten maken zoals een digitale piano of een drum.
  • Een alarmsysteem voor je huis maken dat een melding naar je smartphone stuurt wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Voorbeelden uit de praktijk: professioneel

Intussen wordt Arduino ook steeds meer ingezet als professionele oplossing, bijvoorbeeld in de volgende sectoren:

  • Industriële automatisering: Arduino kan worden gebruikt in industriële toepassingen zoals het automatiseren van productielijnen of het monitoren van machines.
  • Medische apparaten: denk daarbij aan gegevensverzameling, patiëntenbewaking en het beheren van doseringen van medicijnen.
  • Landbouwautomatisering: met Arduino kan je makkelijk de bodemvochtigheid of temperatuur monitoren en zo automatisch irrigatiesystemen aansturen.
  • Milieumonitoring: luchtkwaliteit, geluidsniveaus en waterkwaliteit kan je met Arduino makkelijk meten en vervolgens gebruiken voor milieuonderzoek en -beheer.
  • Robotica en automatisering: Arduino kan worden gebruikt om robots en geautomatiseerde machines te bouwen voor toepassingen in de industrie, logistiek of landbouw.

Is Arduino iets wat je snel kan leren?

Op de microcontroller van de Arduino wordt uitsluitend de software uitgevoerd die je zelf hebt geschreven. Er is geen besturingssysteem of bestandssysteem aanwezig. Daardoor is de afstand tussen je eigen programma en de hardware heel klein. De hardware en de mogelijkheden en beperkingen daarvan zijn daardoor beter te begrijpen.

Toch kan werken met een Arduino in het begin misschien wat overweldigend zijn. Je moet immers zowel programmeren als een hardware-opstelling maken. Het is ook heel belangrijk dat de software en hardware perfect op elkaar zijn afgestemd. Als iets niet naar behoren functioneert, kan het lastig zijn om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Een belangrijke regel is: volhouden - ook als het niet direct werkt. Door uit te zoeken waar het probleem zit, kan je veel leren.

Arduino, iets voor jou?

Arduino is een hele goede manier om kennis te maken met elektronica en programmeren. Zowel jongeren, docenten, hobbyisten als professionals kunnen ermee aan de slag. SyntraPXL biedt twee opleidingen aan die jou op weg helpen.

In de opleiding Arduino Basis komen verschillende componenten aan bod. Dit gaat van elektriciteit, programmeersyntaxis, circuits en schema’s tot programmeerlogica.

Schrijf je hier in

 

De opleiding Arduino Gevorderden gaat een stapje verder. Hier zal je professioneel met Arduino leren werken en programmeerervaring opdoen op het gebied van interrupts, flowcontrol en subroutines.

Schrijf je hier in

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Kort lontje? 3 tips van SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck om frustraties om te zetten in verbinding.

Herken je het gevoel dat mensen om je heen steeds sneller gefrustreerd raken? Van werk en verkeer tot familie-etentjes, het lijkt wel of we allemaal een wat korter lontje hebben. In haar nieuwste boek Kort lontje, dat ze samen met co-auteur Annick Jehaes schreef, laat SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck zien dat conflicten niet per se “gedoe” hoeven te zijn.

Artikel

“Ik wilde vroeger modeontwerpster of prinses worden. Eén van de twee is gelukt”

Julie De Loenen heeft een neus voor mode. Na haar studies voor leerkracht volgde ze bij SyntraPXL de opleiding modeontwerper, waar ze een grote liefde voor upcycling ontdekte. Intussen maakt ze de mooiste stuks uit tafellakens of oude kleren. Volgens Julie is kleding hergebruiken trouwens iets wat we allemaal kunnen leren. Stof tot nadenken!

microsoft
Artikel

Microsoft-certificaten? Daarvoor moet je bij SyntraPXL zijn!

SyntraPXL staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen, van pottenbakker tot software developer of accountant. Maar wist je dat je bij ons ook Microsoft-trainingen kan volgen? Het Diepenbeekse bedrijf Lipa deed het en kan nu met een pracht van een Microsoft-certificaat pronken.