De wondere wereld van Arduino

2 months 3 weeks geleden

Arduino: het klinkt als een romantisch stadje in de Toscaanse heuvels. Toch is de enige link met Italië het feit dat dit mini-computertje daar is uitgevonden. Wikipedia omschrijft Arduino als een open source elektronisch platform waarmee je eenvoudig elektronica kan programmeren. Wij gaan in deze blogpost wat dieper op de mogelijkheden in. Van pure fun tot professioneel gebruik: dit kan je met een Arduino!

Arduino

Wat is een Arduino en wat kan je ermee?

Een Arduino is een klein elektronicabordje met een microcontroller erop. Via die microcontroller of chip kan je een apparaat aansturen. Je hoeft zeker geen elektronica- of programmeerexpert te zijn om ermee aan de slag te gaan. De code kan je namelijk heel eenvoudig schrijven in Arduino IDE (de software) en daarna uploaden naar je Arduino-Board (de hardware).

Door dit opensourcesysteem kan je allerlei apparaten aansturen:

  • Schakelaars
  • Temperatuursensoren
  • Lampjes
  • Motoren

Voorbeelden uit de praktijk: fun

Code schrijven voor een Arduino is betrekkelijk eenvoudig. Niet gek dus, dat het platform vaak gebruikt wordt om leuke projecten mee te verwezenlijken. Zo kan je bijvoorbeeld:

  • Ervoor zorgen dat de lampen in je woonkamer uitgaan wanneer je de tv aanzet.
  • Een apparaatje maken dat je planten water geeft wanneer de grond te droog is.
  • Zelf een robotauto maken die door een doolhof of je huis navigeert.
  • Elektronische muziekinstrumenten maken zoals een digitale piano of een drum.
  • Een alarmsysteem voor je huis maken dat een melding naar je smartphone stuurt wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Voorbeelden uit de praktijk: professioneel

Intussen wordt Arduino ook steeds meer ingezet als professionele oplossing, bijvoorbeeld in de volgende sectoren:

  • Industriële automatisering: Arduino kan worden gebruikt in industriële toepassingen zoals het automatiseren van productielijnen of het monitoren van machines.
  • Medische apparaten: denk daarbij aan gegevensverzameling, patiëntenbewaking en het beheren van doseringen van medicijnen.
  • Landbouwautomatisering: met Arduino kan je makkelijk de bodemvochtigheid of temperatuur monitoren en zo automatisch irrigatiesystemen aansturen.
  • Milieumonitoring: luchtkwaliteit, geluidsniveaus en waterkwaliteit kan je met Arduino makkelijk meten en vervolgens gebruiken voor milieuonderzoek en -beheer.
  • Robotica en automatisering: Arduino kan worden gebruikt om robots en geautomatiseerde machines te bouwen voor toepassingen in de industrie, logistiek of landbouw.

Is Arduino iets wat je snel kan leren?

Op de microcontroller van de Arduino wordt uitsluitend de software uitgevoerd die je zelf hebt geschreven. Er is geen besturingssysteem of bestandssysteem aanwezig. Daardoor is de afstand tussen je eigen programma en de hardware heel klein. De hardware en de mogelijkheden en beperkingen daarvan zijn daardoor beter te begrijpen.

Toch kan werken met een Arduino in het begin misschien wat overweldigend zijn. Je moet immers zowel programmeren als een hardware-opstelling maken. Het is ook heel belangrijk dat de software en hardware perfect op elkaar zijn afgestemd. Als iets niet naar behoren functioneert, kan het lastig zijn om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Een belangrijke regel is: volhouden - ook als het niet direct werkt. Door uit te zoeken waar het probleem zit, kan je veel leren.

Arduino, iets voor jou?

Arduino is een hele goede manier om kennis te maken met elektronica en programmeren. Zowel jongeren, docenten, hobbyisten als professionals kunnen ermee aan de slag. SyntraPXL biedt twee opleidingen aan die jou op weg helpen.

In de opleiding Arduino Basis komen verschillende componenten aan bod. Dit gaat van elektriciteit, programmeersyntaxis, circuits en schema’s tot programmeerlogica.

Schrijf je hier in

 

De opleiding Arduino Gevorderden gaat een stapje verder. Hier zal je professioneel met Arduino leren werken en programmeerervaring opdoen op het gebied van interrupts, flowcontrol en subroutines.

Schrijf je hier in

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Ivan Coemans
Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?

Voor je aan een opleiding begint, is het handig om te weten hoeveel jij straks ongeveer zal verdienen. Wij pikten er tien beroepen uit waarvoor je bij SyntraPXL een diploma kan behalen. Aan jou de keuze! Opgelet, de vermelde salarissen zijn gemiddelden, gebaseerd op statistische enquêtes door StepStone.

Artikel

Klaar voor de lente met deze 10 opleidingen

Als de dagen beginnen te lengen, je opeens opvallend meer vogels hoort fluiten, de eerste bloesem aan de bomen verschijnt, je winterjas verstikkend warm aanvoelt en je de drang voelt om in allerlei nieuwe projecten te duiken, dan weet je: de lente is in aantocht. Dankzij deze 10 opleidingen zijn je huis, je tuin en jijzelf alvast helemaal klaar voor het voorjaar.

Artikel

SyntraPXL zet samen met Microsoft in op levenslang leren

Nu er steeds meer innovatieve tools en AI-gestuurde ontwikkelingen zijn, is levenslang leren ook voor docenten een haast onmisbare troef geworden. SyntraPXL wil leerkrachten graag helpen om op een ongedwongen manier up-to-date te blijven, onder meer door hen wegwijs te maken in de nieuwste Microsoft-tools die onderwijzen aangenamer en makkelijker maken.

Ben Moors
Artikel

Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL