• Opleidingen
  • Praktische informatie
  • Over SyntraPXL
Onze campussen

3 straffe bierkenners: deel 2

1 year 5 months geleden

De opleiding zytholoog blijkt interessante personen aan te trekken. Zo is er een docent die twee keer wereldkampioen bierschenken is geweest, een andere met een wel heel bijzonder parcours en een cursist die zijn eigen microbrouwerij oprichtte. Deze week aan het woord: de docent die ooit zelf cursist was!

zytholoog

Mijn bier smaakt naar spaghettisaus

Gery Vanloffelt leert cursisten van de opleiding zytholoog en sommelier hoe ze bier moeten proeven. Op Instagram vind je hem onder zijn gewaardeerde account @belgiantaster.

“Ik ging de opleiding zytholoog puur uit interesse volgen. Het was zeker niet mijn bedoeling om er mijn beroep van te maken, laat staan zelf docent te worden. De opleiding viel echter letterlijk en figuurlijk erg in de smaak. Ik heb me volledig gegeven!”

Gery schreef als afronding van de opleiding een eindwerk dat op z’n zachtst gezegd ‘lijvig’ was en een wel heel bijzondere titel droeg: ‘Mijn bier smaakt naar spaghettisaus’.

“Wanneer je verschillende mensen vraagt om met dezelfde ingrediënten spaghettisaus te maken, zal die bij iedereen anders smaken. Dit is ook zo met bier: elk bier bestaat uit dezelfde vier basisingrediënten. Wat een brouwer daar mee doet, is wat het bier zo bijzonder maakt en zijn eigen unieke smaak geeft. Dat is toch ongelooflijk boeiend?”

Toen een van de docenten zythologie aangaf dat hij niet langer kon blijven lesgeven, werd Gery gevraagd zijn module over te nemen. “Dat doe ik nu een drietal jaar, en nog steeds met veel plezier”, vertelt Gery. “Ik leer de cursisten hoe ze een bier moeten proeven. Dat begint met simpelweg naar het flesje kijken. Daarna luisteren we: hoe klinkt het als je het flesje opent? Pas dan komt het ruiken en effectief proeven. Heel frappant is dat veel cursisten aan het begin van de opleiding een afkeer hebben van zure bierstijlen, maar die afkeer tegen de laatste les is omgevormd tot een ware voorliefde! Dat ik als docent kan helpen het smakenpalet van de cursisten uit te breiden, vind ik een enorme meerwaarde.”

“Leuk toch, hoe een cursist aan het begin van de opleiding een afkeer heeft van zure bierstijlen, en dat tegen het einde vaak een voorliefde wordt”

Een biertje op het werk

Sinds een aantal jaar werkt Gery voltijds in de bierwereld. Bij Enigma Brewery staat hij in voor de export van de bieren naar het buitenland. “Ook daar organiseer ik proeverijen. En dan is er ook nog mijn Instagram-account @belgiantaster, waar ik neutrale posts maak over de smaak van een bepaald bier en hoe die smaak tot stand komt. Wat ooit begon als een hobby, is nu dus mijn beroep en passie!

Ik vind het geweldig om te zien hoeveel cursisten na hun opleiding ook werk vinden in de bierwereld. Van uitbaters van de betere bierrestaurants tot gekende biersommeliers, brouwers, bierschrijvers en zelfs -proevers die door brouwerijen worden gevraagd om hun bieren professioneel te beoordelen.”

En nu jij!

Wil jij ook alle mogelijke smaken van een bier leren kennen en omschrijven of van je passie voor bier je beroep maken?

Schrijf je in voor de opleiding zytholoog

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Verwenmomenten in Hogevijf: Een win-win ervaring voor bewoners én cursisten

In een zonnige zithoek van Hogevijf, een zorgcentrum in Hasselt, laat een bewoner haar handen ontspannen rusten in die van een beautycursist van SyntraPXL. Terwijl zachte handcrème wordt aangebracht, ontstaat er een spontaan gesprek. Het is een moment van aandacht en zorg, en die kleine gebaren maken een groot verschil.

Artikel

Goede VFX? Die is eigenlijk onzichtbaar!

Er is iets fascinerends aan een goed gemaakte film, tv-serie of game. Je zit op het puntje van je stoel, helemaal verzonken in het verhaal, zonder je bewust te zijn van de ongelooflijke hoeveelheid werk die nodig was om dat beeld op je scherm te krijgen. Dat is precies de kracht van goede VFX: de magie gebeurt recht voor je neus, maar je merkt het amper op.

Nieuws

Vrouwen met stoere beroepen

Meer en meer vrouwen kiezen voor een beroep dat lange tijd als typisch mannelijk werd gezien. Toch blijven er sectoren waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. Maar hoe is het dan om als vrouw in een typische ‘mannenjob’ te werken? Wij vroegen het aan Britt, Topanga en Abigail, drie cursisten Duaal Leren die elke dag hun mannetje staan in een stoere job.