5 redenen waarom volwassenonderwijs een goed idee is

1 week geleden

Of je nu 18, 38 of 68 bent: studeren kan op elke leeftijd. Laat je vooral niet tegenhouden door een drukke job of tijdrovend gezin, want het volwassenonderwijs speelt net daarop in. Wij geven je vijf redenen waarom je niet langer moet twijfelen om als volwassene een nieuwe opleiding te gaan volgen.

volwassenonderwijs

 1. Je wordt de beste in je vakgebied

Eerlijk is eerlijk: na een poosje is al die kennis die je op de schoolbanken geleerd hebt, bedekt met een dun – of dik! – laagje stof. Niet slecht dus, om je af en toe in iets nieuws te verdiepen. Voor sommige beroepen zoals vastgoedmakelaar of elektricien zijn bijscholingen trouwens verplicht.

2. Je voorkomt een burn-out

“De work-lifebalans in onze maatschappij is uit evenwicht”, vertelt stress- en burn-outcoach Els Tiri in dit interview. “We multitasken de hele dag door en verwachten dat ons brein 24/7 aan staat. Neem ook de tijd om te dromen, om je passie te volgen en je creativiteit de vrije loop te laten.” Waarom zou je dus niet voor pottenbakker, hondeninstructeur of chocolatier in het volwassenonderwijs gaan? 

3. Je kan eindelijk voor die carrièreswitch gaan

Soms voel je diep vanbinnen dat je eigenlijk iets helemaal anders wilt. En daarin ben je zeker niet alleen! Sabine Bogers werkte jarenlang op de IT-dienst van Philips, en staat nu wekelijks met haar foodtruck op de markt. Jill Wets maakte steunzolen, maar werkt nu vol passie in de IT-sector. En Phaedra Vanoppen? Die ruilde haar job als erfgoedcoördinator in voor een voltijds zelfstandige activiteit als hondentrimmer.

4. Je weet heel goed wat je wil

Op je achttiende beslissen welke richting je uit wil met je leven, is niet altijd gemakkelijk. Toch is deze beslissing niet onomkeerbaar. Als je op latere leeftijd inziet dat je meer of net minder verantwoordelijkheid wil, dat je toch liever in een andere sector werkt of net als zelfstandige aan de slag wil, kan je dat dankzij het volwassenonderwijs waarmaken. Als je voor een knelpuntberoep gaat, weet je trouwens dat je heel snel een nieuwe job zal vinden.

5. Je kan het combineren met je werk of gezin

Geen nood als je thuis twee kleine koters hebt rondlopen en de afwas van drie dagen geleden nog op het aanrecht staat. Volwassenonderwijs vindt meestal ’s avonds plaats. Vaak gaat het om één avond in de week, die jij dan helemaal voor jezelf reserveert om je kennis te verrijken en nieuwe contacten te leggen. Dankzij de gezellige sfeer op onze campussen voelt dit als pure me-time! 

Voor wie maar één avond of dag vrij kan maken, heeft SyntraPXL een heleboel interessante workshops, zoals ijseclairs of levensreddend handelen bij kinderen.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Ronny Voortmans
Artikel

'Wat is de populairste snack?' en 9 andere vragen aan frietexpert Ronny Voortmans

Ben jij een van die Belgen die wekelijks drie frituren voorbijrijdt om naar zijn eigen favoriete frituur te gaan? Dan ben je vast benieuwd naar het interview met Ronny ‘de frietjestovenaar’ Voortmans. Wij stelden hem tien vragen over onze nationale trots: de friet!

grafisch design en digitale media
Artikel

Grafisch design of digitale media: iets voor jou?

Geïnteresseerd in een opleiding in grafische en digitale media? Bij SyntraPXL heb je een heleboel interessante opties om uit te kiezen. Wij geven je een handig overzicht en vertellen je waarom een opleiding in deze sector sowieso een goed idee is.

besparen doe je zo
Artikel

Enkele tips om een mooie korting te scoren of flink te besparen bij je opleiding!

We houden allemaal van een goede deal, zeker nu het leven duurder wordt. Daarom hebben we voor jou enkele tips om de beste prijs voor je opleiding te scoren. Wat dacht je van een cheque om jouw inschrijvingsgeld deels mee te betalen? Of betaald verlof als je les gaat volgen? Lees hieronder snel verder en ontdek hoe jij kan besparen op je opleiding. 

Ontdek de tips!