• Opleidingen
  • Praktische informatie
  • Over SyntraPXL
Onze campussen

Ai, mijn knie! De 3 meest voorkomende voetbalblessures

1 year 2 months geleden

Voetbal. De geur van vers gemaaid gras, de adrenaline van een perfecte pass, de roep van de coach aan de zijlijn … Maar ook: “kràk!”, een misstap, een rare draai, en daar lig je. Blessures horen erbij, zeggen ze. Maar wat als we daar nét iets slimmer mee omgaan?

Samen met Niels Voets, docent Sportverzorging, doken we in de wereld van voetbalblessures. Wat zijn de grootste boosdoeners, hoe ontstaan ze en nog belangrijker, wat kan jij doen om op het veld te blijven in plaats van op de massagetafel?

voetbalblessure

1. De klassieker: knieproblemen

Als je weet hoeveel kracht er op je knieën komt tijdens een wedstrijd, is het eigenlijk een wonder dat ze zo lang meegaan. Maar als ze het begeven … dan is het vaak serieus.

Een veelvoorkomend probleem? Gescheurde of verrokken kruisbanden (de ligamenten die je knie bij elkaar houden). Of een ontsteking aan de patellapees, dat stukje onder je knieschijf waar de dokter op tikt om je reflexen te checken. Die snelle draaibewegingen, plots stoppen, glibberige ondergronden of die ene lompe tackle? Ja hoor, allemaal triggers. Zelfs de kou speelt mee: stijve spieren zijn blessuregevoelige spieren.

2. Enkelverstuiking: klein letsel, groot kwaad

Die vervelende ‘omklap’-momenten kennen we allemaal. Het lijkt onschuldig, maar een verstuikte enkel kan je weken van het veld houden. En meestal is het geen pech, maar een gebrek aan stabiliteit in het enkelgewricht. Te weinig aandacht voor de kracht in je enkels betekent: een grotere kans dat je erdoor zakt.

3. De rug die zich laat horen

Dit is niet alleen een probleem voor voetballers trouwens. Slechte ondergrond (te hard, te zacht), versleten schoenen of een foute lichaamshouding door de dag. Het zijn allemaal stille sluipmoordenaars voor je onderrug. Denk aan die vele uren achter je bureau of in de auto. Wat daar gebeurt, neem je mee naar het veld. En je rug? Die protesteert.

Blessures voorkomen: het zit ‘m in de voorbereiding
We hebben geen wondermiddel tegen blessures, maar wel deze tips:
Warm goed op

Altijd. Ja, ook als je “maar een potje” speelt.

Voel je iets? Doe er iets mee

Laat het masseren, raadpleeg een expert, rust. Negeer je het? Dan komt het later dubbel zo hard terug.

Werk aan stabiliteit

Zeker je enkels en knieën kunnen versterking gebruiken. Er bestaan verschillende gerichte oefeningen.

Check je ergonomische houding

Een goede (zit)houding door de dag kan wonderen doen op het veld!

Controleer je materiaal

Zorg voor degelijke schoenen en ander professioneel materiaal en vervang dit tijdig!

Tot slot: luister naar je lichaam

Sporten is gezond, absoluut. Maar het mag geen afzien worden. Je lichaam geeft signalen zoals vermoeidheid, stijfheid en kramp. Het is aan jou om ernaar te luisteren. Zoek de juiste begeleiding, las rustpauzes in en wees mild voor jezelf. Want winnen voelt fantastisch. Maar blessurevrij blijven? Dat is pas écht scoren.

Vergeet niet: preventie is geen luxe, maar een investering in je spelplezier én je sporttoekomst. De kleinste aanpassing in je warming-up, de juiste schoenen of die extra stabiliteitsoefening kunnen het verschil maken tussen een seizoen vol actie of eentje aan de zijlijn. Dus neem jezelf, en je lichaam, serieus. 

Meer weten over sportverzorging?

Op zaterdag 17 mei organiseert SyntraPXL in Hasselt een praktijkgerichte opleiding ‘Specifieke sportverzorging - voetbal’. In één intensieve lesdag leer je:

  • Welke blessures het vaakst voorkomen bij voetballers en hoe ze ontstaan
  • Hoe je via gerichte massage- en tapingtechnieken preventief én curatief aan de slag gaat
  • Hoe je sportvoeding en herstelstrategieën op een doordachte manier inzet.

Deze opleiding is ideaal voor trainers, (sport)verzorgers, kinesisten en ook sporters zelf die blessurepreventie en -verzorging serieus nemen. De opleiding wordt gegeven door Bart Willockx, sportkinesitherapeut sinds 1988, met jaren ervaring in de topsport én auteur van meerdere boeken over sportverzorging.

Wil je deze expertise meenemen naar het veld? Schrijf je dan snel in!

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Event

B-Sportunity - Panelgesprek - 12 Mei

B-Sportunity is een jaarlijks terugkerend event georganiseerd door de cursisten Sport- en Eventmanager van SyntraPXL Campus Hasselt.

Artikel

Het sportmanagement-event van het jaar: B-Sportunity

Sport is zoveel meer dan achter een bal aanhollen of op een fiets zitten. In de opleiding sport- en eventmanager ontdekken cursisten de boeiende cijfers, strategieën en organisaties achter populaire sporten.

Hotel Mama
Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?

Wist je dat een kwart van de studenten zijn studies stopzet in het eerste of tweede jaar van de studies? Nog sterker: amper 1 op 3 van de hogeschoolstudenten behaalt zijn diploma binnen de voorziene studietijd. Het gevolg is dat elk jaar opnieuw duizenden ouders kopzorgen hebben over deze (toch wel) dure tijdverspilling bij zoon- of dochterlief.

De grote vraag is meestal: WAT NU?