Wat is e-learning nu net?
E-learning maakt gebruik van leermanagementsystemen (LMS). LMS-programma’s zoals Smartschool, Moodle en Canvas zijn eigenlijk lege dozen die door de docent ‘gevuld’ worden met didactisch materiaal voor cursisten. Dit materiaal staat dan ergens digitaal beschikbaar. E-learning kan op een asynchrone wijze: oefeningen of taken die cursisten krijgen om thuis zelf mee aan de slag te gaan, of eerder synchroon: live lessen waarbij cursisten interageren met de docent. De docent kan hierin zijn creativiteit laten vieren: e-learning is een breed inzetbare tool met verschillende toepassingen.
Hoe word je een e-learning expert?
Het brede online leren op dit moment vraagt behoorlijk wat expertise, zowel op didactisch als op digitaal vlak. De technologie gaat zo snel dat er allerlei digitale leerplatformen uit de grond schieten. We merken dat veel docenten vaak niet de nodige digitale skills beheersen om online leren naar het volgend niveau te tillen. Daar willen we met SYNTRA Limburg graag aan werken. Onze opleiding e-learning expert zet in op digitale veranderingen en speelt kort op de bal inzake online leren. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat e-learning een perfecte aanvulling kan zijn op contacturen of zelfs een volwaardig alternatief kan bieden. Onderzoek wijst uit dat door e-learning iemand 40 tot 60% minder tijd nodig heeft voor het opnemen van leerstof, in vergelijking met een traditionele training.
Online lesgeven betekent niet zomaar een les kopiëren naar een online versie. Dat ondervinden veel van onze docenten de laatste maanden zelf. Online lesgeven vergt een uitgebreidere set aan skills dan voor een fysieke klas staan. Tijdens de opleiding gaan we werken aan een combinatie van didactische skills en digitale skills. Beide zijn nodig om uiteindelijk te groeien tot een e-learning expert. Bart Boelen, Innovathor leermethodieken, zegt het er volgende over: