Duaal leren online: kan het de jongeren smaken?

4 years 5 months geleden

Onze jongeren van duaal leren en de leertijd hebben de afgelopen maanden niet stil gezeten. Net zoals in onze andere opleidingen, werkten ook zij met een online aanbod. Duaal leren staat gelijk aan kwaliteitsvolle praktijkervaring, een vergoeding, een diploma én een job. Een heel mooi model dus voor jongeren die hun kwaliteiten volwaardig willen inzetten in de zoektocht naar een gepaste job. Hoog tijd om de jongeren te bevragen over hun ervaring.

Duaal leren online

Met maar liefst 90 verschillende opleidingen, heeft duaal leren de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Ook bij SYNTRA Limburg. Maar op 13 maart 2020, vielen we met ons allen een beetje in een zwart gat. Van de ene op de andere dag, stonden de lessen op de campus on hold. We zouden SYNTRA niet zijn, moesten we niet zo snel mogelijk met een (online) alternatief op de proppen komen.

Combinatie online en werkplekleren

De overschakeling naar online lessen in combinatie met praktijk op de werkplek, werd door heel wat jongeren gesmaakt. Gemiddeld gaven ze een score van 7,5/10 voor de mate van tevredenheid over het virtuele aanbod. Dat de cursisten zich niet moeten verplaatsen voor de online theorielessen, is dé grote reden van die tevredenheid (laptop op schoot en gaan!). Daarnaast geeft maar liefst 65% aan dat ze zich heel goed kunnen concentreren als ze thuis werken via laptop of tablet. Of zoals iemand het aanhaalde: “deze online lessen zijn heerlijk, dit hoeft voor mij niet te veranderen post-corona”. Hieronder kan je de antwoorden zien op de vraag "Wat vind je goed aan les volgen via de laptop/tablet/PC?" (De bevraagden konden meerdere antwoorden aanduiden.)

We horen van verschillende jongeren dat het online gedeelte het goed doet. Helaas zijn er ook enkele nadelen verbonden aan online leren. Zo vond 52% het jammer dat ze hun klasgenoten niet konden zien en 23% had dan weer technische problemen met het internet en hun devices. Online vraagt dan ook veel van onze cursisten, maar we zijn heel blij dat we ons aanbod tijdens de coronacrisis gewoon kunnen verder zetten. We blijven inzetten op kwaliteit en snelle oplossingen bij technologische problemen. Veel oefening baart kunst.

“Deze online lessen zijn heerlijk, dit hoeft voor mij niet te veranderen post-corona”

Goed alternatief

Halen die online lessen dan wat uit? Het antwoord is: ja! De helft van de ondervraagden vindt dat ze evenveel leren tijdens de online lessen als in de fysieke klas. Goede punten voor online leren dus. Een gezonde mix lijkt voor de jongeren dan ook de boodschap: maar liefst 75% staat open voor een combinatie van online lessen en werkplekleren. 

Bij afname van de bevraging stelden we verder vast dat 63% nog aan de slag is in zijn/haar leerbedrijf, rekening houdend met de nodige maatregelen natuurlijk. Zo benadrukken werkplekken zelfs tijdens corona het belang van de jongere op de werkvloer. Een ideale win-win situatie voor bedrijf en de leerjongere als je het ons vraagt.

Moraal van het verhaal

Hoewel we ons stilaan in de staart van de coronacrisis bevinden, beseffen we dat de mentale gezondheid van onze cursisten belangrijk is. Het moraal schommelt, sommigen voelen zich heel prettig bij deze manier van werken, anderen zijn hier minder voor te vinden. Het is aan ons om op de noden van de cursisten in te spelen. Daarom zijn we dag in, dag uit bezig met het verbeteren en uitbreiden van onze online mogelijkheden, met het moraal van de klas in het achterhoofd.

Oefening voor de toekomst

Dat we in de toekomst nog meer zullen inzetten op online leren, dat staat vast. We zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om onszelf, maar ook de jongeren uit te dagen. Kwaliteit staat daarbij voorop. Als je dan toch een alternatief aanbiedt, dan moet het goed zijn. Indien er een tweede golf van de epidemie zou opflakkeren, dan staan wij klaar om onze cursisten zo goed mogelijk op te vangen. We hopen alleszins volgend cursusjaar evenveel enthousiaste jongeren in onze duale opleidingen te mogen verwelkomen.

 

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Kort lontje? 3 tips van SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck om frustraties om te zetten in verbinding.

Herken je het gevoel dat mensen om je heen steeds sneller gefrustreerd raken? Van werk en verkeer tot familie-etentjes, het lijkt wel of we allemaal een wat korter lontje hebben. In haar nieuwste boek Kort lontje, dat ze samen met co-auteur Annick Jehaes schreef, laat SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck zien dat conflicten niet per se “gedoe” hoeven te zijn.

Artikel

“Ik wilde vroeger modeontwerpster of prinses worden. Eén van de twee is gelukt”

Julie De Loenen heeft een neus voor mode. Na haar studies voor leerkracht volgde ze bij SyntraPXL de opleiding modeontwerper, waar ze een grote liefde voor upcycling ontdekte. Intussen maakt ze de mooiste stuks uit tafellakens of oude kleren. Volgens Julie is kleding hergebruiken trouwens iets wat we allemaal kunnen leren. Stof tot nadenken!

microsoft
Artikel

Microsoft-certificaten? Daarvoor moet je bij SyntraPXL zijn!

SyntraPXL staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen, van pottenbakker tot software developer of accountant. Maar wist je dat je bij ons ook Microsoft-trainingen kan volgen? Het Diepenbeekse bedrijf Lipa deed het en kan nu met een pracht van een Microsoft-certificaat pronken.