• Opleidingen
  • Praktische informatie
  • Over SyntraPXL
Onze campussen

Een opleiding leidt tot professioneel succes

7 years 7 months geleden

Duizenden Limburgers kiezen elk jaar voor een praktijkgerichte opleiding bij SYNTRA Limburg. Meer dan 3000 cursisten beëindigden in juni 2016 een opleiding die langer duurt dan een half jaar. Het gaat over meer dan 250 opleidingen in zowat elke denkbare sector. SYNTRA heeft voor het eerst in kaart gebracht wie deze mensen zijn en wat het volgen van een opleiding nu precies oplevert. Afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg Dirk Vanstipelen ziet in de meetresultaten dat de Limburger beloond wordt voor zijn werkkracht en doorzettingsvermogen: ”Mensen investeren bij ons tijd en geld om vooruit te geraken in het leven. Samen met SYNTRA Limburg slagen zij daar ook in. Dat is iets om trots op te zijn!”

Syntra Lars

86% van cursisten wordt na jaar beter op het werk

Wie volgt opleidingen?

Een opleiding volgen is blijkbaar niet leeftijdsgebonden, want binnen zowat elke leeftijdscategorie is er een gelijke vertegenwoordiging. Over alle opleidingen heen is de gemiddelde SYNTRA-cursist 35 jaar oud en over het algemeen mannelijk (60% mannen tegen 40% vrouwen). 1 op de 3 SYNTRA-cursisten geeft aan een hoger diploma te hebben. Dirk Vanstipelen: ”Niemand heeft tijd, alles moet snel en efficiënt zijn. Dat is precies het opzet bij SYNTRA Limburg: focus op nuttige, praktische beroepskennis. Ook de hooggeschoolden zien de laatste jaren het nut van die praktische kennis.”

Voltijdse dagopleiding bij SYNTRA: het praktische gat in de markt

Naast avondcursussen kan je bij SYNTRA Limburg ook terecht voor voltijdse dagopleidingen. Dat zijn opleidingen die de leemte opvullen tussen het secundair en het hoger onderwijs. Deze eenjarige beroepsopleidingen lokken dan ook een jong publiek (75% is onder de 25 jaar). Dirk Vanstipelen :”Iets kúnnen is stilaan belangrijker dan een diploma. Steeds meer jongeren studeren een jaartje extra en vullen hun bachelor- of masterdiploma aan met een voltijdse dagopleiding.” Bijna 14% van de voltijdse cursisten is hooggeschoold. In 2015 was dat nog ‘maar’ 11,5%.”

Na de opleiding? Jobs, jobs en nog eens jobs.

88% van de voltijdse dagopleiding-cursisten is 1 jaar na afstuderen aan de slag.  “De doorstroom naar de arbeidsmarkt is bij SYNTRA-jongeren indrukwekkend. Praktische kennis staat gelijk aan jobkansen.” zegt de afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg. “De cijfers voor alle SYNTRA-cursisten samen zijn zo mogelijk nog straffer. SYNTRA doet de economie draaien!” Vóór het volgen van een opleiding is 59% actief op de arbeidsmarkt. 1 jaar na de opleiding stijgt dit percentage tot maar liefst 81%.

Werknemer of zelfstandige: motivatie werkt.

Werknemers die via een opleiding willen verbeteren in hun job, bereiken dat doel in 86% van de gevallen binnen één jaar. Maar liefst 27% van de cursisten die een verandering in hun job kenden, geeft aan dat de SYNTRA-opleiding rechtstreeks geholpen heeft met hun promotie. “Wie studeert bij SYNTRA heeft vaak een duidelijk doel voor ogen of geraakt gemotiveerd door zijn klasgenoten of docenten.” Zegt Dirk Vanstipelen. “Het is echter ongelofelijk dat onze cursisten zo snel professioneel resultaat boeken. Daar doe ik mijn hoed voor af!”

Het zijn niet enkel de werknemers die zichzelf verbeteren: 71% van de zelfstandigen geeft aan dat ze dankzij hun opleiding een betere ondernemer geworden zijn.

Vóór het volgen van een opleiding, was slechts 9% van de werkende cursisten zelfstandig. Eén jaar na afstuderen, verdubbelde het ondernemerschap tot maar liefst 19%! “SYNTRA Limburg is een echte kweekvijver voor zelfstandigen.” Zegt de gedelegeerd bestuurder van SYNTRA Limburg, “Onze docenten spelen hier een hele grote rol in. Zij hebben vaak zélf een eigen zaak en maken ondernemerschap tastbaar voor de cursisten. Men raakt op SYNTRA besmet met de ondernemersmicrobe!”

SYNTRA Limburg is een echte kweekvijver voor zelfstandigen, onze docenten spelen hier een hele grote rol in. Zij hebben vaak zélf een eigen zaak en maken ondernemerschap tastbaar voor de cursisten.

Toekomst

Bij SYNTRA Limburg volgt men de evoluties op de arbeidsmarkt op de voet: Steeds meer bedrijven hebben moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Vlaanderen heeft in de komende jaren vooral nood aan goed opgeleide en productieve werkkrachten. Afgevaardigd bestuurder Dirk Vanstipelen ziet grote kansen voor de Vlaamse ondernemingen: “Een deel van de oplossing is om de huidige medewerkers op te leiden. De enige grondstof die we in Vlaanderen hebben, zijn mensen. Daar moeten we in investeren. Op dit moment zien we dat werknemers vooral zelf initiatief nemen om zich bij te scholen. De bedrijven zouden hierin een meer sturende rol in kunnen spelen. Opleidings- en doorgroeikansen zorgen immers voor tevreden, productieve en trouwe werknemers. Een win-win-situatie voor werknemer en werkgever.”

Conclusie:

SYNTRA-cursisten vind je in alle lagen van de bevolking, onder elke leeftijdscategorie. Ze willen zichzelf sterker maken op de arbeidsmarkt en doen dat met groot succes.

SYNTRA zorgt ervoor dat één jaar na afstuderen:

•           het aandeel werkenden van 59% naar 81% verhoogt

•           86% van de werknemers zichzelf professioneel verbetert

•           72% van de zelfstandigen zichzelf een betere ondernemer vindt

•           het ondernemerschap verdubbelt van 9% naar 19%

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Verwenmomenten in Hogevijf: Een win-win ervaring voor bewoners én cursisten

In een zonnige zithoek van Hogevijf, een zorgcentrum in Hasselt, laat een bewoner haar handen ontspannen rusten in die van een beautycursist van SyntraPXL. Terwijl zachte handcrème wordt aangebracht, ontstaat er een spontaan gesprek. Het is een moment van aandacht en zorg, en die kleine gebaren maken een groot verschil.

Nieuws

Press start: game developer Stef lanceert eigen spel voor retro arcadekast

De Syntracampus in Genk heeft er een attractie bij! In het T2-café zie je hem meteen staan: een retro arcadekast, gehuld in een nagelnieuwe bestickering. Wat er op het scherm draait? Het spel van Stef Ramaekers, een voormalige SyntraPXL-cursist die vier jaar lang gamedesign-opleidingen volgde. Voor Stef voelt het als soort afsluiting van zijn Syntra-opleiding en docent Mark Duisters ziet het als een waardevolle toevoeging aan zijn lessen.

HR factory
Nieuws

Hogeschool PXL, SyntraPXL en PXL-NeXT lanceren samen het unieke #HRFactory concept

Ben jij geïnteresseerd in HR en op zoek naar manieren om je te specialiseren of je carrière te starten in dit vakgebied? Kijk dan eens naar #HRFactory!