Hoe je het ook draait of keert: examens brengen stress met zich mee. Sommige studenten kunnen daar heel goed mee om en houden het hoofd koel, anderen laten zich meeslepen door de spanning en onzekerheid en zien door de bomen het bos niet meer.
De oorzaak
“Er zijn verschillende vormen van faalangst”, vertelt Ine Houben, leercoach bij SyntraPXL. “Bij cognitieve faalangst ben je bang dat je niet voldoende geleerd hebt. Deze vorm komt het vaakst voor bij examens. Bij sociale faalangst ben je erg bezig met wat anderen van je denken. ‘Ben ik wel goed genoeg?’ is daarbij een veelvoorkomende twijfel. Tot slot is er motorische faalangst. Daarbij heb je moeite met motorische taken die je fysiek nochtans perfect kan uitvoeren. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen als je een sportprestatie moet leveren.”
Dat er verschillende soorten faalangst bestaan, is een eerste stap om de reacties van je lichaam hierop te begrijpen. Je hartslag stijgt, je haren komen overeind, je begint te zweten of nog erger: je krijgt een black-out. Allemaal reacties waarop je niet zit te wachten. Laten we dus snel overgaan naar het volgende en belangrijkste punt: wat doe je eraan?
Wat doe je eraan?
“Vaak zit er achter faalangst veel meer dan puur de angst voor het examen”, vertelt leercoach Jade Staal. “Je wordt uit je comfortzone gehaald en botst daarbij op onzekerheden die je misschien al heel lang meedraagt. Als leercoach kunnen wij je helpen je mindset te veranderen. Dat is soms een heel persoonlijk en intens traject. We kijken samen wat je nu al kan, waar je naartoe wil en wat je valkuilen en uitdagingen zijn. Dikwijls ontdek je daarbij kwaliteiten waarvan je misschien niet wist dat je ze had.”
Ook wie constant het gevoel heeft in tijdsgebrek te zitten, kan veel stress ervaren. In dat geval is timemanagement iets om aan te werken. De leercoaches begeleiden je bij het opstellen van een stappenplan waarbij je onder meer een lijst maakt van alle deadlines en to do’s en prioriteiten leert leggen.
De leercoaches van SyntraPXL
Leercoach Laurence: “Ervaar je stress, vind je het moeilijk om met deadlines om te gaan, weet je niet hoe je het best notities maakt in de les, is online les volgen voor jou moeilijk? Bij dit en eender welke andere leerproblemen helpen wij je met veel plezier én gratis verder. Aarzel niet om contact op te nemen met ons via leercoach@syntrapxl.be. We zoeken heel graag een plekje voor jou in onze agenda. Vorig jaar zaten we aan zo’n achthonderd uur individuele begeleiding, dus je bent zeker niet alleen!”