Eerste hulp bij examenstress en faalangst

3 weeks 5 days geleden

De laatste loodjes wegen het zwaarst, en dat is zeker zo in de examenperiode. Begint de wekenlange stress bij jou ook door te wegen? Weet dan dat de leercoaches van SyntraPXL jou heel graag met raad en daad bijstaan.

examenstress

Hoe je het ook draait of keert: examens brengen stress met zich mee. Sommige studenten kunnen daar heel goed mee om en houden het hoofd koel, anderen laten zich meeslepen door de spanning en onzekerheid en zien door de bomen het bos niet meer.

De oorzaak

“Er zijn verschillende vormen van faalangst”, vertelt Ine Houben, leercoach bij SyntraPXL. “Bij cognitieve faalangst ben je bang dat je niet voldoende geleerd hebt. Deze vorm komt het vaakst voor bij examens. Bij sociale faalangst ben je erg bezig met wat anderen van je denken. ‘Ben ik wel goed genoeg?’ is daarbij een veelvoorkomende twijfel. Tot slot is er motorische faalangst. Daarbij heb je moeite met motorische taken die je fysiek nochtans perfect kan uitvoeren. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen als je een sportprestatie moet leveren.”

Dat er verschillende soorten faalangst bestaan, is een eerste stap om de reacties van je lichaam hierop te begrijpen. Je hartslag stijgt, je haren komen overeind, je begint te zweten of nog erger: je krijgt een black-out. Allemaal reacties waarop je niet zit te wachten. Laten we dus snel overgaan naar het volgende en belangrijkste punt: wat doe je eraan?

Wat doe je eraan?

“Vaak zit er achter faalangst veel meer dan puur de angst voor het examen”, vertelt leercoach Jade Staal. “Je wordt uit je comfortzone gehaald en botst daarbij op onzekerheden die je misschien al heel lang meedraagt. Als leercoach kunnen wij je helpen je mindset te veranderen. Dat is soms een heel persoonlijk en intens traject. We kijken samen wat je nu al kan, waar je naartoe wil en wat je valkuilen en uitdagingen zijn. Dikwijls ontdek je daarbij kwaliteiten waarvan je misschien niet wist dat je ze had.”

Ook wie constant het gevoel heeft in tijdsgebrek te zitten, kan veel stress ervaren. In dat geval is timemanagement iets om aan te werken. De leercoaches begeleiden je bij het opstellen van een stappenplan waarbij je onder meer een lijst maakt van alle deadlines en to do’s en prioriteiten leert leggen.

De leercoaches van SyntraPXL

Leercoach Laurence: “Ervaar je stress, vind je het moeilijk om met deadlines om te gaan, weet je niet hoe je het best notities maakt in de les, is online les volgen voor jou moeilijk? Bij dit en eender welke andere leerproblemen helpen wij je met veel plezier én gratis verder. Aarzel niet om contact op te nemen met ons via leercoach@syntrapxl.be. We zoeken heel graag een plekje voor jou in onze agenda. Vorig jaar zaten we aan zo’n achthonderd uur individuele begeleiding, dus je bent zeker niet alleen!”

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.

Jill Lenaerts
Artikel

“Goudskool is mijn grote trots”

De dertigjarige Jill Lenaerts uit Genk heeft het goed voor elkaar: in de tuin van haar huis in Diepenbeek staat haar eigen atelier Goudskool, waar ze met veel liefde juwelen smeedt. De weg hiernaartoe was er een vol passie, lef en doorzettingsvermogen.