• Opleidingen
  • Praktische informatie
  • Over SyntraPXL
Onze campussen

“Ik wilde vroeger modeontwerpster of prinses worden. Eén van de twee is gelukt”

4 months 3 weeks geleden

Julie De Loenen heeft een neus voor mode. Na haar studies voor leerkracht volgde ze bij SyntraPXL de opleiding modeontwerper, waar ze een grote liefde voor upcycling ontdekte. Intussen maakt ze de mooiste stuks uit tafellakens of oude kleren. Volgens Julie is kleding hergebruiken trouwens iets wat we allemaal kunnen leren. Stof tot nadenken!

mode

Al tijdens de middelbare school was Julie dolgraag bezig met outfits samenstellen en shoppen. Tijdens haar studies voor leerkracht kleuteronderwijs merkte ze dat haar creativiteit bleef borrelen. Corona gaf haar daarin nog een duwtje in de rug.

Julie: “Vóór corona was ik voornamelijk bezig met modetrends opvolgen en daar mijn eigen twist aan geven. Ik maakte talloze Pinterest-borden en vond het leuk om te voorspellen wat er ‘in’ zou zijn. Toen corona kwam, begon ik met de naaimachine van mijn oma zelf dingen te maken. Het was de perfecte bezigheid tijdens de lockdown. Ik startte met het maken van mondmaskers maar ging al snel over op rokken, scrunchies, zakjes en handtassen. Dat lukte, maar niet altijd even goed. Ik zocht alles zelf uit via filmpjes en boeken en dat kostte tijd. Er kwam ook weinig feedback, waardoor ik een beetje op hetzelfde niveau bleef steken.”

Upcycling

Na haar studies besloot Julie iets met haar passie voor mode te doen. Ze vond niet meteen een baan in het onderwijs en schreef zich daarom in voor de voltijdse dagopleiding modeontwerper bij SyntraPXL.

“Ik vond de opleiding echt fantastisch. Superleuke leerkrachten, fijne projecten, veel kansen, nieuwe kennis … Het deed me zoveel deugd om tijdens dat jaar mijn creativiteit te uiten. Met de steun van mijn docenten maakte ik prachtige kledingstukken. 

Het belangrijkste wat ik dat jaar ontdekte, was het upcyclen. Ik merkte dat ik daar heel geïnteresseerd in was en trok het dan ook in elk project door. Voor mijn eerste project maakte ik een girly totebag met fronsjes, gemaakt van een oud stofje van mijn oma. Bij een rok hergebruikte ik stof van de kringwinkel. Hetzelfde lukte voor een broek en blazer. Ik maakte zelfs een jurk uit het gordijnenstof van mijn oma. Daar had ik achteraf wel spijt van, want gordijnenstof is heel moeilijk om mee te werken. Langs de andere kant leerde ik zo dat elke stof andere eigenschappen heeft, iets wat niet veel later ook in het vak stoffenkennis aan bod kwam. Ik hield mijn passie vast en gebruikte ook in mijn volgende collecties gordijnen, tafellakens of oude kleren."

“Het is zo jammer dat veel mensen voor fast fashion van de grote ketens kiezen. Ook met geüpcyclede kleding kan je perfect de trends volgen.”

Een nieuw hoofdstuk

De opleiding modeontwerper beviel Julie zo goed dat ze het jaar erna ook dameskleermaker en patroontekenen ging volgen. Ook dit was honderd procent haar ding. Haar liefde voor mode bleek zelfs zo groot dat ze haar job als leerkracht inruilde voor een job in de modesector.

“Ook in mijn nieuwe job zullen upcycling-projecten een plaatsje krijgen. Fijn, want ik vind upcycling een heel waardevol gegeven, ik zou er in de toekomst graag nog meer mee bezig zijn. Ik kan er al mijn creativiteit in kwijt en vind het leuk dat er steeds maar één uniek stuk van bestaat.

Wist je trouwens dat je echt makkelijk zelf kleding kan maken? Ik vind het zo jammer dat de meeste mensen voor de fast fashion van de grote ketens kiezen terwijl je ook met upcycling perfect met de trends kunt meegaan én helemaal je eigen ding kan doen. Ik kan het iedereen aanraden.”

Geüpcyclede creaties van Julie

Julie de Loenen

Blazer en broek gemaakt van stof uit de kringwinkel

Julie de Loenen

Jumpsuit gemaakt van oude gordijnen

Julie de Loenen

Jurk gemaakt van oude gordijnen

Heb jij ook een hart voor mode?

Schrijf je dan in voor de opleiding modeontwerper bij SyntraPXL. Tijdens deze eenjarige praktijkgerichte dagopleiding leer je creatieve processen en technische aspecten aan via diverse projecten: het analyseren van een bestaande collectie en een historisch kostuum, het ontwerpen van een rok, jurk en top d.m.v. moulage- en drapage-technieken en het uittekenen van creatieve en commerciële ontwerpen. Je start met de verschillende soorten stoffen van elkaar te onderscheiden, de juiste stofkeuze te bepalen en de machines beter te kennen. Vervolgens ga je aan de slag met de diverse technieken zodat je op het einde van de opleiding zelf een rok, pantalon en jurk in elkaar kan zetten.

Schrijf je nu in

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Verwenmomenten in Hogevijf: Een win-win ervaring voor bewoners én cursisten

In een zonnige zithoek van Hogevijf, een zorgcentrum in Hasselt, laat een bewoner haar handen ontspannen rusten in die van een beautycursist van SyntraPXL. Terwijl zachte handcrème wordt aangebracht, ontstaat er een spontaan gesprek. Het is een moment van aandacht en zorg, en die kleine gebaren maken een groot verschil.

Artikel

Goede VFX? Die is eigenlijk onzichtbaar!

Er is iets fascinerends aan een goed gemaakte film, tv-serie of game. Je zit op het puntje van je stoel, helemaal verzonken in het verhaal, zonder je bewust te zijn van de ongelooflijke hoeveelheid werk die nodig was om dat beeld op je scherm te krijgen. Dat is precies de kracht van goede VFX: de magie gebeurt recht voor je neus, maar je merkt het amper op.

Nieuws

Vrouwen met stoere beroepen

Meer en meer vrouwen kiezen voor een beroep dat lange tijd als typisch mannelijk werd gezien. Toch blijven er sectoren waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. Maar hoe is het dan om als vrouw in een typische ‘mannenjob’ te werken? Wij vroegen het aan Britt, Topanga en Abigail, drie cursisten Duaal Leren die elke dag hun mannetje staan in een stoere job.