“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

1 month 4 weeks geleden

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

klusser

Soms is het niet meteen duidelijk welke professionele richting je uit wil. Zo ook voor Tim. Op de middelbare school volgde hij de richting boekhouden-informatica. Toen hij zijn diploma op zak had, besloot hij op de Arteveldehogeschool in Gent de bachelor bedrijfsmanagement te volgen.

Tim: “Dat was niet zo’n succes. Mijn ouders hadden dat jaar een Thais afhaalrestaurant overgenomen, en ik heb veel moeten helpen in de zaak. In het volgende academiejaar ging ik voor de bachelor accountancy-fiscaliteit aan de Hogeschool Gent, maar ook dat was niet m’ n ding. Ik kon me niet voldoende motiveren om hierin verder te gaan.”

Uren op de trein

Tim begon vervolgens te zoeken naar wat hij dan wél wilde, en kwam zo op de website van SyntraPXL terecht. 

“In de voorbije opleidingen miste ik praktijk. Ik wilde meer met mijn handen bezig zijn en daarom leek de bouwsector me een goede optie. Ik had echter geen voorkennis, dus zocht ik naar een opleiding die me een brede basis zou geven. Bij Syntra Midden-Vlaanderen waren er op dat moment enkel heel specifieke bouwopleidingen zoals metselen en dakwerken. Bij SyntraPXL hadden ze de opleiding professioneel klusser. Die leek me perfect, en dus schreef ik me in.”

“Ik kan nog steeds niet zeggen wat nu precies mijn passie is in de bouw. Ik denk dat het net de variatie is die me aanspreekt.”

Tim ging minstens vier dagen per week met de trein vanuit Gent naar de T2-campus in Genk. Een hele uitdaging, als je weet dat een enkele rit al snel twee uur tijd kost.

“Het was inderdaad pittig, maar ik ben een doorzetter. Als ik eenmaal weet wat ik wil, ga ik er ook honderd procent voor. Ik kreeg trouwens precies wat ik zocht: een brede basis in zowel schilderwerken, elektro, tegelzetten of verwarming als ruwbouw en afbouw. De T2-campus was daarvoor enorm goed voorzien.”

Verhuizen voor de job

Tegen het einde van de opleiding begon Tim te zoeken naar een job. Dat deed hij heel actief door vacatures af te schuimen, maar ook door zijn docenten aan te spreken.

“Ik vroeg aan docent Carlo Dirckx waar hij werkte en of ze daar toevallig nog iemand zochten. Carlo was service-technieker bij bouwbedrijf Mathieu Gijbels. De variatie in die job sprak mij heel erg aan. Het toeval wil dat ze bij Gijbels nog een service-technieker zochten, en zo komt het dat ik er nu ook zelf aan de slag ben. Ik vind het leuk om voor veel verschillende klanten te werken. De ene dag doe ik het onderhoud van een dak, de andere dag zet ik poorten en deuren of renoveer ik een kamer. Wat nu precies mijn passie is in de bouw, weet ik nog steeds niet. Ik denk dat het net de variatie is die me zo aanspreekt.”

“De opleiding heeft me niet alleen een brede kennis maar ook een job opgeleverd. Dat ik daarvoor naar Limburg moest verhuizen, voelt eerder als een investering dan als een opoffering.”

Er was wel één klein probleem: Tim woonde in Gent, en Mathieu Gijbels is actief in Limburg.

“Ik kreeg bij Gijbels een aantrekkelijk aanbod. Ik zou een aantal jaar opgeleid worden als service-technieker om daarna op hun vestiging in Gent ingezet te worden. Daar zijn momenteel nog geen service-techniekers aan de slag, dus ik kijk er erg naar uit om straks de eerste te zijn. De voorwaarde was inderdaad dat ik tijdens de opleidingsjaren in Limburg zou komen wonen. Gelukkig woon ik hier samen met mijn vriendin. We hebben het gezellig samen, maar het lijkt me ook heel fijn om straks weer dichter bij vrienden en familie te wonen én tegelijk nog steeds mijn droomjob uit te oefenen.”

Wil jij ook professioneel klusser worden?

In de voltijdse dagopleiding professioneel klusser leer je de basis van een heleboel facetten uit de bouw. Van planlezen tot muren metselen of een dakraam steken. Van sanitair tot elektro. En van schilderwerken tot afbouwtechnieken. Letterlijk onder het motto 'al doende leert men' is er ruim mogelijkheid om je verder te professionaliseren in elk van deze technieken. Maar met meer dan 800 uren is deze opleiding wel de perfecte start van jouw kansrijke carrière als ondernemer of medewerker bij een klusbedrijf. 

Schrijf je nu in

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

grafisch design en digitale media
Artikel

Grafisch design of digitale media: iets voor jou?

Geïnteresseerd in een opleiding in grafische en digitale media? Bij SyntraPXL heb je een heleboel interessante opties om uit te kiezen. Wij geven je een handig overzicht en vertellen je waarom een opleiding in deze sector sowieso een goed idee is.

besparen doe je zo
Artikel

Enkele tips om een mooie korting te scoren of flink te besparen bij je opleiding!

We houden allemaal van een goede deal, zeker nu het leven duurder wordt. Daarom hebben we voor jou enkele tips om de beste prijs voor je opleiding te scoren. Wat dacht je van een cheque om jouw inschrijvingsgeld deels mee te betalen? Of betaald verlof als je les gaat volgen? Lees hieronder snel verder en ontdek hoe jij kan besparen op je opleiding. 

Ontdek de tips!

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.