Overdag apotheker, ’s avonds stadsboer

3 years 2 months geleden

Van je passie je beroep maken, het is voor velen een droom. Zo ook voor Katleen De Vel uit Kuringen. Momenteel staat ze vier dagen per week als verantwoordelijke in een apotheek. De rest van haar tijd spendeert ze vooral aan haar passie, bloementeelt in eigen tuin. Op dit moment is het nog een uit de hand gelopen hobby, maar daar komt binnenkort misschien verandering in. Met de juiste opleidingen hoopt ze alvast haar eigen kleinschalig stadproject te kunnen waarmaken.

Katleen

Van de apotheek naar het veld, het lijkt een hele kloof maar toch is het voor Katleen De Vel geen vreemde combinatie. Zowel haar man als zijzelf zijn apotheker van beroep maar ze hebben daarnaast elk nog een passie. Bij Katleen zijn het haar groene vingers die jeuken. Je vindt haar op vrije dagen en in het weekend dan ook in de tuin waar ze momenteel op kleine schaal bezig is. “Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. Ik focus me vooral op bloemen. Voorlopig maak ik geregeld boeketjes voor mezelf en vrienden, maar het kriebelt wel om dit professioneel aan te pakken en uit te breiden.”

Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby

Van hobbytuinier tot urban farmer

Om haar passie naar een hoger niveau te tillen, volgde ze de opleiding urban farmer bij SyntraPXL. Hier kreeg ze de eerste stappen mee richting een eigen project. De titel urban farmer is natuurlijk niet alledaags. “De opleiding urban farmer is eigenlijk heel breed en gericht op iedereen die een kleinschalig stadsproject wil opstarten. Denk aan alles wat een boer doet maar dan in je eigen tuin. Dat gaat van fruit en groenten tot dieren en bloemen.” Ondertussen is Katleen al ingeschreven voor de opleiding florist, waar ze vooral de technieken rond bloemschikken wil bijleren.  

Een ecologisch kantje

Met haar bloemschikken wil Katleen niet alleen haar eigen passie volgen, maar de mensen ook iets bijbrengen. Dat doet ze door te focussen op duurzaam en ecologisch bloemschikken: “Mensen weten niet hoe vervuilend bloemen eigenlijk zijn. Vaak worden bloemen in de winkel overgevlogen uit verre landen met watertekort en slechte werkomstandigheden. In mijn stadsproject zou ik volledig werken met ecologisch geteelde bloemen van hier. Op die manier wil ik mijn steentje bijdragen aan het milieu en de mensen bewuster maken van hun bloemenaankoop.”

Een eigen stadsproject

Stiekem droomt Katleen van een eigen stadsproject bij haar in de buurt: “Momenteel ben ik nog beperkt tot mijn eigen tuin. Op termijn hoop ik dat ik dit kan uitbreiden ergens op een braakliggend stuk. De ultieme droom is natuurlijk mijn eigen kleinschalig stadsproject met ecologische bloemen.” In haar opleiding kreeg ze gelukkig al een goede basis om een eigen zaak te kunnen starten. “Ik hoop dit jaar al in bijberoep mijn eigen bedrijf te kunnen beginnen, in combinatie met mijn job in de apotheek natuurlijk”, aldus Katleen.

Je kan Katleen en haar prachtige bloementuin volgen op Instagram

Zelf interesse in een groen-opleiding?

Schrijf je nu nog in

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

SYNTRA-Flora
Event

SYNTRA-Flora 25 juni

De docenten en cursisten van de opleiding ‘Florist’ nodigen u uit op deze fleurige flora-avond. 

Nieuws

Duale ondernemerschapstrajecten van SYNTRA onder de loep op woensdag 28 juni

Het afgelopen cursusjaar heeft het SYNTRA-netwerk over heel Vlaanderen 5 verschillende duale ondernemerschapstrajecten georganiseerd. De beoogde doelgroep zijn jongvolwassenen (18+) met professionele intenties en met affiniteit voor het ondernemerschap.

Artikel

De Stagiair: Atia Asqueri (F.K. Klinkerwerken)

Al doende leert men. In de rubriek 'Intern' van Talent, het nieuwe bedrijfsopleidingsmagazine van SYNTRA Limburg, steken we dan ook de handen uit de mouwen en laten we enkele stagiairs en hun leermeesters aan het woord.