“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

11 months 3 weeks geleden

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

Robby Pipeleers

Thanatopraxie is voor veel mensen onbekend terrein. Robby kreeg echter al heel jong voeling met deze wereld. Zijn overgrootouders reden met hun kar kisten naar de begraafplaats, en de nicht van Robby’s vader was begrafenisondernemer. Daar keek hij als kind erg naar op.

Robby: “De Amerikaanse lijkwagen, het plechtige van een begrafenis … Al op mijn zesde wist ik: in deze sector wil ik werken. Toen ik als klein jongetje mijn overleden grootvader zag, vond ik dat iets magisch. Ik wilde op ontdekking gaan. Tja, wat kan ik zeggen? Het zit in mijn genen.”

Hardnekkig taboe

Toch hangt er rond het beroep van begrafenisondernemer een groot taboe. Volgens Robby komt dat omdat de technieken vroeger volledig anders waren dan nu.

“Vroeger werden mensen thuis opgebaard of op een koude granieten tafel in een lijkenhuis gelegd. Het gevolg? Het ontbindingsproces treedt snel in werking, waardoor je het lugubere van de dood heel bewust meemaakt.

“Er hangt nog steeds een groot taboe rond de dood. Jammer, want het kan ook iets heel moois zijn.”

Nu wordt een lichaam zo behandeld dat je de ontbinding één tot twee weken uitstelt. We injecteren een product in het bloedvatensysteem, gemengd met kleurstof en formaldehyde, waardoor de overledene er bij de begrafenis nog heel goed uitziet. Nabestaanden zijn dankzij mijn werk heel opgelucht dat ze op een fatsoenlijke manier afscheid kunnen nemen. Na een lange periode in het ziekenhuis zien ze tijdens het groeten eindelijk weer de persoon zoals hij was.”

Een gezond evenwicht

Robby volgde zelf een opleiding thanatopracteur en airbrush-make-up, maar leerde vooral al doende. Hij deed ervaring op in Parijs, Cannes en Nice en geeft intussen al een tiental jaar les in de opleiding post-mortale make-up en restauraties bij SyntraPXL. 

“Ik breng de cursisten allerlei technieken bij en probeer hen voor te bereiden op de echte job. Toekomstige begrafenisondernemers of thanatopracteurs moeten weten dat dit absoluut geen 9 to 5-job is. Je moet vaak ’s nachts opstaan en ook met de mentale belasting om kunnen.”

“Zo ingetogen als ik overdag als begrafenisondernemer ben, zo uitgelaten ben ik ’s avonds als dj. Vier het leven, dat is mijn motto.”

Met die mentale load heeft Robby zelf geen problemen.

“Voor mij is mijn job puur technisch. Ik zal steeds mijn best doen om tot een zo mooi mogelijk resultaat te komen. Ik kan het emotionele goed van me afzetten. Dat is echt iets waar je in groeit. Voor mij betekent de dood ook echt het einde. Ik geloof niet dat er daarna nog iets is of dat je terugkomt. Maar als je goed je best doet en goed leeft, is dat ook niet nodig, toch?”

Robby heeft overigens een uitstekende uitlaatklep: na zijn werkuren is hij al een dertigtal jaar actief als dj. Samen met duiken vormt dat een mooi tegengewicht voor zijn job. 

“Mensen laten dansen is iets heerlijks om te doen. Meer dan andere mensen besef ik hoe kostbaar het leven het is. Mijn levensmotto is dan ook: profiteer, geniet, lééf!”

Wil jij ook helpen om nabestaanden een waardig afscheid te geven?

Volg dan de opleiding post-mortale make-up en restauraties. In vijf sessies leer je hoe je met de juiste producten en technieken de perfecte post-mortale make-up aanbrengt. 

Schrijf je nu in

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Verwenmomenten in Hogevijf: Een win-win ervaring voor bewoners én cursisten

In een zonnige zithoek van Hogevijf, een zorgcentrum in Hasselt, laat een bewoner haar handen ontspannen rusten in die van een beautycursist van SyntraPXL. Terwijl zachte handcrème wordt aangebracht, ontstaat er een spontaan gesprek. Het is een moment van aandacht en zorg, en die kleine gebaren maken een groot verschil.

Artikel

Goede VFX? Die is eigenlijk onzichtbaar!

Er is iets fascinerends aan een goed gemaakte film, tv-serie of game. Je zit op het puntje van je stoel, helemaal verzonken in het verhaal, zonder je bewust te zijn van de ongelooflijke hoeveelheid werk die nodig was om dat beeld op je scherm te krijgen. Dat is precies de kracht van goede VFX: de magie gebeurt recht voor je neus, maar je merkt het amper op.

Nieuws

Vrouwen met stoere beroepen

Meer en meer vrouwen kiezen voor een beroep dat lange tijd als typisch mannelijk werd gezien. Toch blijven er sectoren waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. Maar hoe is het dan om als vrouw in een typische ‘mannenjob’ te werken? Wij vroegen het aan Britt, Topanga en Abigail, drie cursisten Duaal Leren die elke dag hun mannetje staan in een stoere job.