• Opleidingen
  • Praktische informatie
  • Over SyntraPXL
Onze campussen

Samen met je kind naar de les

3 years geleden

Op 21 maart opent kinderopvang “ ’t Vliegertje” de deuren op de SyntraPXL-campus in Pelt. Dit inclusief kinderdagverblijf heeft specifiek aandacht voor eenoudergezinnen. Door de unieke locatie -letterlijk ín het opleidingscentrum- is het voor alleenstaande ouders voortaan makkelijker om een opleiding te volgen. Campusmanager Patrick De Locht is trots op deze verwezenlijking: “Als opleidingsinstelling nemen we onze maatschappelijke rol in Noord-Limburg op. We zien dit als een mogelijk kinderopvangmodel voor heel Vlaanderen.” Dit project is tot stand gekomen dankzij de steun van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting.

Een kind mag geen belemmering zijn

Al vele jaren ervaart men in Noord-Limburg een gebrek aan betaalbare, flexibele en occasionele kinderopvang. “Zeker voor alleenstaande ouders die instromen in een traject naar opleiding en werk is dit een enorme drempel”, zegt Kristien Kerkhofs, directeur van Welzijnsregio. “Al jarenlang signaleren onze OCMW’s en dienst Werk en Maatschappelijke Integratie dit probleem, maar ook vanuit de netwerk- en opleidingspartners komt hetzelfde signaal.” Kinderopvang ’t Vliegertje neemt deze drempel weg en wil een krachtige hefboom zijn die eenoudergezinnen uit de armoede helpt geraken. Deze opvangplek focust zich specifiek op kansengroepen, maar uiteraard is iedereen welkom. Het lijkt erop dat dit initiatief een schot in de roos is, want op de eerste dag is het al meteen ‘full house’ in de opvang.

Eerste stap

Met steun van het Kinderarmoedefonds zet SyntraPXL met ’t Vliegertje een eerste stap naar een groter project. Samen met projectpartners Welzijnsregio Noord-Limburg en Gezinsbond, ziet Patrick de Locht ook het ruimer kader: ”Wij pionieren hier met een proefproject. We zijn uiteraard verheugd voor de kansen die we op korte termijn kunnen creëren, maar we zien het groter. We zouden leerdrempels moeten kunnen wegnemen in heel Vlaanderen. Daar willen we mee helpen. Er komt gericht onderzoek tijdens dit specifieke project, met inzet op materiële ondersteuning en netwerkversterking voor eenoudergezinnen. Een uitbreiding van dit project over heel Vlaanderen is een droom.”

 

Niet enkel voor opleiding

Het is geen verplichting om een opleiding te volgen om gebruik te kunnen maken van opvang, gesteund door dit project. Noël Slangen, voorzitter van het Kinderarmoedefonds: ”Ook beroep doen op de kinderoppasdienst (occasionele opvang aan huis) om bijvoorbeeld te gaan solliciteren, is perfect mogelijk. We weten dat armoede de oorzaak is van ongelijkheid in gezondheid en een belemmering voor de toekomstkansen van kinderen. De periode van 0 tot en met 3 jaar is bepalend voor de emotionele ontwikkeling van een kind. Dankzij initiatieven zoals dit kunnen kinderen met gelijke kansen hun leven starten.“

Wil je zelf kinderen opvangen?

Heb je na het lezen van dit artikel zelf interesse in een job in de kinderopvang? Check dan zeker onze opleiding 'Kinderbegeleider baby's en peuters'.

Bekijk hier de opleiding

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Verwenmomenten in Hogevijf: Een win-win ervaring voor bewoners én cursisten

In een zonnige zithoek van Hogevijf, een zorgcentrum in Hasselt, laat een bewoner haar handen ontspannen rusten in die van een beautycursist van SyntraPXL. Terwijl zachte handcrème wordt aangebracht, ontstaat er een spontaan gesprek. Het is een moment van aandacht en zorg, en die kleine gebaren maken een groot verschil.

Artikel

Goede VFX? Die is eigenlijk onzichtbaar!

Er is iets fascinerends aan een goed gemaakte film, tv-serie of game. Je zit op het puntje van je stoel, helemaal verzonken in het verhaal, zonder je bewust te zijn van de ongelooflijke hoeveelheid werk die nodig was om dat beeld op je scherm te krijgen. Dat is precies de kracht van goede VFX: de magie gebeurt recht voor je neus, maar je merkt het amper op.

Nieuws

Vrouwen met stoere beroepen

Meer en meer vrouwen kiezen voor een beroep dat lange tijd als typisch mannelijk werd gezien. Toch blijven er sectoren waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. Maar hoe is het dan om als vrouw in een typische ‘mannenjob’ te werken? Wij vroegen het aan Britt, Topanga en Abigail, drie cursisten Duaal Leren die elke dag hun mannetje staan in een stoere job.