Succesproject ‘Maak werk van je zaak’ krijgt vervolg dankzij nieuwe subsidies

8 years 10 months geleden

GENK – Dat er grote belangstelling is voor het project ‘Maak werk van je zaak’, dat werkzoekenden ondersteunt om hun ondernemersdroom waar te maken, was al langer bekend. Maar nu krijgt het succesvolle project ook een vervolg dankzij de toekenning van nieuwe Europese subsidies. SYNTRA, VDAB en ESF zijn opgetogen hun werk te kunnen verderzetten en nieuwe enthousiaste ondernemers te kunnen begeleiden.

Met het project ‘Maak werk van je zaak’ slaan SYNTRA, VDAB en ESF sinds oktober 2013 de handen in elkaar om werkzoekenden die dromen van een eigen zaak een optimale start te geven. Deze samenwerking biedt deelnemers de kans om het noodzakelijke attest bedrijfsbeheer te behalen, een businessplan op te stellen en aan hun ondernemerscompetenties te werken. De deelnemers krijgen bovendien begeleiding van een startersadviseur van SYNTRA om zo de drempels naar het ondernemerschap stap voor stap weg te werken.

1.615.000 euro subsidies

Vandaag ontving SYNTRA Limburg de officiële goedkeuring van ESF / VDAB / SYNTRA Vlaanderen / Agentschap ondernemen voor de verlenging van het project. Hiervoor wordt een totaal bedrag van 1.615.000 euro vrijgemaakt, waarvan 40% verzorgd wordt door het Europees Sociaal Fonds (ESF) en 60% bestaat uit Vlaamse Cofinanciering. Tot en met december 2017 zal SYNTRA Limburg de coördinatie van dit project op zich nemen. Samen met de andere afdelingen van het SYNTRA-netwerk zullen 1500 werkzoekende kandidaat-ondernemers begeleid worden bij de opstart van hun onderneming. “Deze projectverlenging is het resultaat van de goede werking en resultaten die we allemaal samen behaald hebben in ‘Maak werk van je zaak 1’. Op dit moment zijn er al meer dan 280 ondernemingen opgestart via het project”, aldus Ruben Camps, stafmedewerker projecten bij SYNTRA Limburg. Het huidige project loopt tot 31 december 2015. De instroom van werkzoekenden voor ‘Maak werk van je zaak 1’ stopt op 30 juni, maar de begeleiding gaat door tot het einde van het jaar. Dankzij de gunning van het project ‘Maak werk van je zaak 2’, kan de instroom gewoon verder gaan vanaf 1 juli. 

 

280 nieuwe ondernemers 

Meer dan 1650 Vlaamse werkzoekenden hebben zich sinds de opstart vorig jaar ingeschreven voor het traject 'Maak werk van je zaak'. Van die 1650 werkzoekenden stroomden tot hier toe 419 kandidaatondernemers (KO’s) door naar de begeleidingsfase waarin de voorbereiding gebeurt voor de aanvraag van het ondernemingsnummer en dus de feitelijke opstart van de zaak. Daarvan zijn reeds 280 nieuwe ondernemingen opgestart in Vlaanderen, waarvan 75 in Limburg. “Dit zijn mooie cijfers die onze projectmedewerkers kunnen voorleggen en het aantal ondernemingen zal nog toe nemen omdat er nog 6 maanden begeleiding voorzien is voor de werkzoekenden die nu al aan hun traject begonnen zijn”, zegt Camps.

Een klankbord

Volgens startersadviseur Nathalie Vanhoonacker van SYNTRA Limburg, ligt het succes van het project vooral in de verstandhouding met de kandidaat-ondernemer. "Wij proberen steeds op dezelfde golflengte te geraken als de kandidaten opdat we ons kunnen inleven in hun businessideeën, hun verwachtingen kennen en hun problemen aanvoelen.

Op die manier kunnen we hen een eerlijke en goede begeleiding aanbieden. Met opvolging en coaching, maar ook door opleidingsnoden in te vullen, trachten we de kandidaat-ondernemers doorheen het traject te loodsen. Ze vinden bij ons een klankbord en hebben nooit het gevoel alleen te staan”, aldus Vanhoonacker.

Die persoonlijke aanpak kon ook Michaël Vanbeneden uit de regio Lanaken appreciëren. Hij doorliep het traject voor ‘Maak werk van je zaak’ en opende zijn eigen winkel en atelier in vintage naaimachines, genaamd De Zwaan. In De Zwaan geeft Michaël naaimachines een tweede leven, biedt hij workshops aan en voert hij herstellingen uit. Op die manier gaat hij ook een beetje de wegwerpcultuur tegen. Het charmante pand van de Zwaan opende een jaar geleden zijn deuren en Michaël ziet de toekomst rooskleurig. "Nathalie heeft me hierbij enorm goed begeleid. Ik vond bij haar een klankbord waar ik respons en een kritische blik op mijn ideeën kreeg. Als startersadviseur was zij voor mij een coördinator en coach, iemand met vakkennis die me bij de juiste instanties bracht en de nodige informatie gaf. Dankzij ‘Maak werk van je zaak’ werd ik 100% zeker van mijn stuk. Met Nathalie heb ik alles doordacht, heb ik de blanks uit mijn businessplan gehaald en gezorgd dat het plaatje klopte. Hierna was ik klaar voor de grote sprong. ik heb me simpelweg geworpen en mijn deuren geopend", zegt Vanbeneden.

Werkzoekenden die interesse hebben in ‘Maak werk van je zaak’ kunnen een afspraak maken met de VDAB- ondernemersconsulent op het gratis nummer. 0800 30 700.

Meer info op www.maakwerkvanjezaak.be.

 

“Dit project wordt mogelijk gemaakt door financiering van het Vlaams Cofinancieringsfonds, het Europees Sociaal Fonds en VDAB.”

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
fotografie
Artikel

“Het is een grote troef om als journalist ook goede foto’s te kunnen maken”

Artikel

De 5 voordelen van een zomerse bijscholing

Zien juli en augustus er in jouw agenda nog relatief rustig uit? Dan is het hoog tijd om je in te schrijven voor een opleiding van onze summerschool. Je verbetert er niet alleen je expertise mee, het biedt ook nog vier andere voordelen.

Artikel

Van steunzolen maken tot HTML schrijven

Jill Wets werkte jarenlang in de orthopedie. Met plezier en toewijding maakte ze steunzolen en specialiseerde ze zich in rolstoelen, maar intussen bleef ook haar andere passie groeien: die voor de IT. Toen haar contract in de orthopedische sector afliep, besloot ze de sprong naar full stack developer te wagen, en dat bleek een goede keuze.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

hoeveel ga ik verdienen
Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?