De nood aan goed opgeleide technische mensen is nog nooit zo groot geweest. Wie vandaag als staalbewerker, metaalconstructeur of lasser afstudeert, kan meteen aan de slag. "De inhoud van de opleidingen is aangepast aan de noden van de markt," zo weet Iris Winters. "Als afgestudeerde lasser moeten we je niet veel meer vertellen. Het probleem is alleen dat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bij de constructie van RVS is het heel moeilijk om een TIG-lasser te vinden. Lassers en goede constructeurs zijn in het algemeen moeilijk te vinden. Ook in de afdeling Verspaning zijn draaiers en frezers erg zeldzaam aan het worden. Vandaar dat wij ons personeel zoveel mogelijk zelf proberen op te leiden tot vakmensen."
Van basisopleiding tot expert
Aan de hand van een opleidingsmatrix wordt per werknemer en per activiteit bepaald welke opleidingen er gevolgd moeten worden. "Wie bij Werkhuizen Hengelhoef start, krijgt een basisopleiding. In deze opleiding worden de ISO-normen uitgelegd en komen milieu- en kwaliteitsnormen uitgebreid aan bod. Dat is een algemene basis voor iedereen hier. Per afdeling wordt dan in kaart gebracht welke opleidingen je bijkomend moet volgen. Afhankelijk van je eigen ambitie, heb je heel wat doorgroeimogelijkheden. Je wordt dan ofwel intern opgeleid door je collega's ofwel doen we een beroep op externen. Heel wat leveranciers van machines voorzien opleidingen voor het personeel. Daarnaast doen we regelmatig een beroep op SYNTRA. Dit jaar organiseerde SYNTRA bijvoorbeeld werken met de vorkheftruck en veilig werken met de hoogtewerker."
Praktijkopleiding
In een KMO met overwegend arbeiders (40 van de 50 werknemers) is een puur theoretische opleiding uit den boze. Massimo Pellican, draaier in de afdeling Verspaning, is alleszins enthousiast over de dosis praktijk tijdens de opleiding werken met de vorkheftruck. "De docent sprak met kennis van zaken. De theorie was kort en werd uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Daarna werd een parcours uitgezet en moesten we aan de slag. Dan leer je tenminste iets. Als je lang hetzelfde werk doet, let je niet meer op de gevaren. Nu ben je daar terug mee bezig."
KMO-portefeuille
"De meeste van onze mensen zien het als een opleiding die ze mogen volgen en niet als een verplicht nummertje," gaat Iris verder. "Het feit dat we 50% van de opleidingskost kunnen recupereren dankzij de KMO-portefeuille maakt het ook nog betaalbaar. SYNTRA Limburg is een erkende dienstverlener voor de KMO-portefeuille. Zij adviseerden ons over bestaande subsidiemogelijkheden. Zo kan je als bedrijf de opleidingskosten aanzienlijk drukken, zonder in te boeten aan kwaliteit."