Van de IT-dienst van gigant Philips naar een gezellige foodtruck op de markt

3 months 1 week geleden

Sabine Bogers werkte jarenlang op de IT-dienst van Philips. Toen er door een herstructurering een einde kwam aan haar kantoorbaan, gooide ze het over een compleet andere boeg. Dankzij een aantal uitdagende SyntraPXL-opleidingen kwam ze uiteindelijk op de markt in Pelt en Lommel terecht. Daar verkoopt ze vanuit haar prachtige foodtruck de lekkerste chocola.

sabine bogers

“Je vindt me wel, ik sta in die ene groene foodtruck”, zegt Sabine aan de telefoon, wanneer we haar vragen waar we haar precies kunnen vinden op de markt in Pelt. En inderdaad, Sabines foodtruck springt tussen alle zwarte, grijze en witte kramen meteen in het oog. Niet alleen door de kleur, maar ook door Sabine zelf. Goedlachs en met een onmiskenbare sprankel in haar ogen overhandigt ze bij onze aankomst net twee ijsjes aan een gezin. 

Ik wist niet dat je met Enjoy Chocolates ook ijs serveerde?

Sabine: “Dit is het ijs van een vriendin die samen met mij de opleiding ambachtelijk chocoladebewerker heeft gevolgd. Net als ik draagt ze pure, natuurlijke ingrediënten hoog in het vaandel. Ik vind het dan ook een mooie meerwaarde om mijn eigen aanbod van chocolade met dit ijs uit te breiden.”

“Mijn ontslag bij Philips was een goede aanleiding om na te denken over wat ik nu écht wilde in het leven.”

Ziet er heerlijk uit! Maar laten we bij het begin beginnen, Sabine. Toen je een aantal jaar geleden je job op de IT-dienst van Philips verloor, kwam dat helemaal uit het niets. Ik kan me voorstellen dat je behoorlijk van de kaart was?

“Uiteraard. Als moeder ging ik op in het gezinsleven. Naast mijn werk was ik druk bezig met de kinderen en het huishouden. De ene dag ging over in de andere, en zo ging het jaren goed. Toen mijn job opeens wegviel, zei mijn man: ‘Misschien kan je nu eindelijk iets gaan doen wat je graag doet.’ Dat kwam binnen. Ik heb dan ook de tijd genomen om uitgebreid na te denken over welke richting ik uit wilde.”

Je ging de opleiding airbrusher volgen bij SyntraPXL in Pelt. Daarna volgden nog ambachtelijk ijsbereider, ambachtelijk chocoladebewerker en brood- en banketbakker. Een serieuze ommezwaai.

“(lacht) Dat klopt! Ik ben altijd al creatief geweest, en het werd hoog tijd om daar iets mee te doen. Ik had niet beter kunnen kiezen. Ik sta nu fluitend op en ga met een glimlach weer naar bed. Geen enkele dag voelt als werken. 

Ik vond de opleidingen stuk voor stuk heel interessant. Ik heb me achteraf ook steeds wat verder in de materie verdiept. Zo volgde ik nog een online cursus uit Amerika voor het airbrushen en een master chocoladebewerking in Nederland. De combinatie van die laatste twee opleidingen is trouwens wat me tot het oprichten van mijn bedrijfje Enjoy Chocolates heeft gebracht. Ik pas de airbrush-technieken toe op chocolade. Dat geeft een heel verfijnde en speelse extra touch.”

“Ik sta niet op de markt om veel geld te verdienen. Ik wil mensen zien genieten van mijn chocolade.”

Nu sta je met je foodtruck tweewekelijks op de markt: woensdag in Lommel en zaterdag in Neerpelt. Haal je er veel voldoening uit?

“Oh ja, ik vind dit heerlijk werk. Ik heb mijn foodtruck nieuw gekocht en ben superblij met hoe hij eruitziet. Hij is net groot genoeg en niet onbelangrijk: ik kan ‘m helemaal zelf op de juiste plek manoeuvreren. Ik wilde absoluut niet elke week opnieuw hulp vragen om op de markt te kunnen staan. Ik heb rijlessen gevolgd voor het rijden met een aanhangwagen en ben er intussen echt goed in.

Als ik aankom op mijn plekje op de markt, voelt dat een beetje als thuiskomen. Er komen hier veel vaste bezoekers en als ik iemand een paar weken niet zie, maak ik me soms zorgen (lacht). Met de marktkramers onderling hebben we een leuke band. We steunen elkaar waar het kan. 

Ik sta hier overigens niet om rijk te worden. Ik wil vooral een natuurlijk, eerlijk product met een persoonlijke touch aanbieden. Het is voor mij veel belangrijker dat mensen genieten van mijn chocolade dan dat ze er veel geld voor betalen.” 

Sabine past de airbrush-technieken toe op haar chocolade

Airbrush 1
Airbrush 2
airbrush 3
airbrush 4

Wil jij ook chocolatier worden?

Droom jij er ook van om net als Sabine je eigen chocolade te maken en verkopen? Wil je pralines, truffels, suikergoed, taarten en gebak bereiden en leren hoe je met de juiste grondstoffen kwalitatief ijs kan maken?


Tijdens de voltijdse dagopleiding chocolatier-patissier maak je kennis met de verschillende ingrediënten en leer je alles over de nodige materialen en technieken. De échte knepen van het vak, dus. Ook de richtlijnen rond hygiëne in de sector komen aan bod. Een boeiend en vooral praktisch traject waarin je bakken ervaring opdoet.

Schrijf je hier in

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

grafisch design en digitale media
Artikel

Grafisch design of digitale media: iets voor jou?

Geïnteresseerd in een opleiding in grafische en digitale media? Bij SyntraPXL heb je een heleboel interessante opties om uit te kiezen. Wij geven je een handig overzicht en vertellen je waarom een opleiding in deze sector sowieso een goed idee is.

besparen doe je zo
Artikel

Enkele tips om een mooie korting te scoren of flink te besparen bij je opleiding!

We houden allemaal van een goede deal, zeker nu het leven duurder wordt. Daarom hebben we voor jou enkele tips om de beste prijs voor je opleiding te scoren. Wat dacht je van een cheque om jouw inschrijvingsgeld deels mee te betalen? Of betaald verlof als je les gaat volgen? Lees hieronder snel verder en ontdek hoe jij kan besparen op je opleiding. 

Ontdek de tips!

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg.