Verdubbel je opleidingsverlof

3 years 4 months geleden

Opleiding volgen en er betaald verlof voor krijgen? Daar kunnen werknemers al verschillende jaren van profiteren dankzij het Vlaams opleidingsverlof. Momenteel kan je maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus! 

Vlaams opleidingsverlof

De verdubbeling van het Vlaams opleidingsverlof komt er natuurlijk niet zomaar. Vlaanderen groeit stilaan uit tot een innovatieve kenniseconomie. Dat brengt een belangrijke shift mee voor bedrijven en de arbeidsmarkt. Het zijn niet meer de machines of gebouwen die het meest waardevol zijn, maar wel de medewerkers zelf. Zij bevatten alle kennis om de economie optimaal te laten draaien. Daarom zijn opleiding en bijscholing van cruciaal belang om het kennispeil te optimaliseren.  De Vlaamse overheid voorziet verschillende financiële voordelen voor zowel bedrijven als werknemers om opleiding te stimuleren.

Vlaams opleidingsverlof

Werknemers die hun job en een opleiding willen combineren, kunnen gebruiken maken van het ‘Vlaams opleidingsverlof’ of VOV. Volg je een arbeidsmarktgerichte of loopbaangerichte opleiding? Dan kan je maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk. Je loon wordt gewoon doorbetaald. Vanaf september 2021 kan de werkgever dit zelfs verhogen met 125 uur voor opleidingen die ze zelf voorstelt. Natuurlijk zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet de opleiding tijdens de normale werkuren plaatsvinden en dien je de opleiding volledig af te werken. Ook de werkgever geniet mee van deze regeling. Naast een kennisupdate van de werknemers kan je rekenen op een forfaitaire vergoeding voor het aantal opgenomen uren per werknemer. Win-win dus!

Meer info over Vlaams opleidingsverlof

Kmo-portefeuille

Kmo’s die willen investeren in een kennisupgrade binnen het bedrijf, komen in aanmerking voor de Kmo-portefeuille. Dit geldt wel enkel voor de aankoop van opleidingen en adviesdiensten bij geregistreerde dienstverleners zoals SyntraPXL business. Via deze maatregel geniet je als kleine onderneming van 30% steun en als middelgrote onderneming van 20% steun met een maximum van €7.500 per jaar. Deze subsidies kan je makkelijk aanvragen via het digitaal platform.

Meer info over Kmo-portefeuille

 

Opleidingscheques

Wie zijn positie op de arbeidsmarkt wil versterken kan daarvoor een beroep doen op opleidingscheques. Kortgeschoolden en middengeschoolden kunnen dit gebruiken voor alle geregistreerde opleidingen. Voor hooggeschoolden is de regel dat de opleiding moet opgenomen worden in het persoonlijk ontwikkelplan tijdens het volgen van loopbaanbegeleiding. Voor beide groepen geldt dat je de opleiding op eigen initiatief volgt. Zelf betaal je de helft van de opleiding en de Vlaamse overheid betaalt de andere helft tot maximaal €250.

Meer info over opleidingscheques

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Kort lontje? 3 tips van SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck om frustraties om te zetten in verbinding.

Herken je het gevoel dat mensen om je heen steeds sneller gefrustreerd raken? Van werk en verkeer tot familie-etentjes, het lijkt wel of we allemaal een wat korter lontje hebben. In haar nieuwste boek Kort lontje, dat ze samen met co-auteur Annick Jehaes schreef, laat SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck zien dat conflicten niet per se “gedoe” hoeven te zijn.

Artikel

“Ik wilde vroeger modeontwerpster of prinses worden. Eén van de twee is gelukt”

Julie De Loenen heeft een neus voor mode. Na haar studies voor leerkracht volgde ze bij SyntraPXL de opleiding modeontwerper, waar ze een grote liefde voor upcycling ontdekte. Intussen maakt ze de mooiste stuks uit tafellakens of oude kleren. Volgens Julie is kleding hergebruiken trouwens iets wat we allemaal kunnen leren. Stof tot nadenken!

microsoft
Artikel

Microsoft-certificaten? Daarvoor moet je bij SyntraPXL zijn!

SyntraPXL staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen, van pottenbakker tot software developer of accountant. Maar wist je dat je bij ons ook Microsoft-trainingen kan volgen? Het Diepenbeekse bedrijf Lipa deed het en kan nu met een pracht van een Microsoft-certificaat pronken.