• Opleidingen
  • Praktische informatie
  • Over SyntraPXL
Onze campussen

Verdubbel je opleidingsverlof

3 years 9 months geleden

Opleiding volgen en er betaald verlof voor krijgen? Daar kunnen werknemers al verschillende jaren van profiteren dankzij het Vlaams opleidingsverlof. Momenteel kan je maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk, maar daar komt dit jaar verandering in. Vanaf september 2021 kan dit aantal verdubbeld worden door de werkgever. Maar naast het VOV kan je als werknemer of kmo nog profiteren van andere interessante incentives. Hoog tijd om te investeren in opleiding dus! 

Vlaams opleidingsverlof

De verdubbeling van het Vlaams opleidingsverlof komt er natuurlijk niet zomaar. Vlaanderen groeit stilaan uit tot een innovatieve kenniseconomie. Dat brengt een belangrijke shift mee voor bedrijven en de arbeidsmarkt. Het zijn niet meer de machines of gebouwen die het meest waardevol zijn, maar wel de medewerkers zelf. Zij bevatten alle kennis om de economie optimaal te laten draaien. Daarom zijn opleiding en bijscholing van cruciaal belang om het kennispeil te optimaliseren.  De Vlaamse overheid voorziet verschillende financiële voordelen voor zowel bedrijven als werknemers om opleiding te stimuleren.

Vlaams opleidingsverlof

Werknemers die hun job en een opleiding willen combineren, kunnen gebruiken maken van het ‘Vlaams opleidingsverlof’ of VOV. Volg je een arbeidsmarktgerichte of loopbaangerichte opleiding? Dan kan je maximaal 125 uur afwezig zijn op het werk. Je loon wordt gewoon doorbetaald. Vanaf september 2021 kan de werkgever dit zelfs verhogen met 125 uur voor opleidingen die ze zelf voorstelt. Natuurlijk zijn hier wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet de opleiding tijdens de normale werkuren plaatsvinden en dien je de opleiding volledig af te werken. Ook de werkgever geniet mee van deze regeling. Naast een kennisupdate van de werknemers kan je rekenen op een forfaitaire vergoeding voor het aantal opgenomen uren per werknemer. Win-win dus!

Meer info over Vlaams opleidingsverlof

Kmo-portefeuille

Kmo’s die willen investeren in een kennisupgrade binnen het bedrijf, komen in aanmerking voor de Kmo-portefeuille. Dit geldt wel enkel voor de aankoop van opleidingen en adviesdiensten bij geregistreerde dienstverleners zoals SyntraPXL business. Via deze maatregel geniet je als kleine onderneming van 30% steun en als middelgrote onderneming van 20% steun met een maximum van €7.500 per jaar. Deze subsidies kan je makkelijk aanvragen via het digitaal platform.

Meer info over Kmo-portefeuille

 

Opleidingscheques

Wie zijn positie op de arbeidsmarkt wil versterken kan daarvoor een beroep doen op opleidingscheques. Kortgeschoolden en middengeschoolden kunnen dit gebruiken voor alle geregistreerde opleidingen. Voor hooggeschoolden is de regel dat de opleiding moet opgenomen worden in het persoonlijk ontwikkelplan tijdens het volgen van loopbaanbegeleiding. Voor beide groepen geldt dat je de opleiding op eigen initiatief volgt. Zelf betaal je de helft van de opleiding en de Vlaamse overheid betaalt de andere helft tot maximaal €250.

Meer info over opleidingscheques

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Verwenmomenten in Hogevijf: Een win-win ervaring voor bewoners én cursisten

In een zonnige zithoek van Hogevijf, een zorgcentrum in Hasselt, laat een bewoner haar handen ontspannen rusten in die van een beautycursist van SyntraPXL. Terwijl zachte handcrème wordt aangebracht, ontstaat er een spontaan gesprek. Het is een moment van aandacht en zorg, en die kleine gebaren maken een groot verschil.

Artikel

Goede VFX? Die is eigenlijk onzichtbaar!

Er is iets fascinerends aan een goed gemaakte film, tv-serie of game. Je zit op het puntje van je stoel, helemaal verzonken in het verhaal, zonder je bewust te zijn van de ongelooflijke hoeveelheid werk die nodig was om dat beeld op je scherm te krijgen. Dat is precies de kracht van goede VFX: de magie gebeurt recht voor je neus, maar je merkt het amper op.

Nieuws

Vrouwen met stoere beroepen

Meer en meer vrouwen kiezen voor een beroep dat lange tijd als typisch mannelijk werd gezien. Toch blijven er sectoren waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. Maar hoe is het dan om als vrouw in een typische ‘mannenjob’ te werken? Wij vroegen het aan Britt, Topanga en Abigail, drie cursisten Duaal Leren die elke dag hun mannetje staan in een stoere job.