Het is net alsof je op bepaalde plaatsen in Limburg door de wijnstreek Bourgogne rijdt. Landschappen vol wijngaarden en verschillende wijnhandelaars op de route. Het is dan ook niet gek dat wijncursussen elk jaar opnieuw populair zijn, maar de huidige toestroom van cursisten is buitengewoon. Davy De Wreede, business developer horeca bij SyntraPXL, ziet zijn sector boomen: “Met de corona-toestand vreesde ik voor de interesse in horeca-opleidingen. Gelukkig merken we het tegendeel en scoort alles over voeding en drank juist zeer goed. Maar wat we bij ‘Wijnbouwer-wijnmaker’ zien, dat is uitzonderlijk. Daar werken we al sinds een maand met een lange wachtlijst voor volgend jaar.”
Geen opleiding voor groentjes
Wie denkt de lessen te volgen om alleen wijn te komen proeven, kan zich weleens stevig vergissen. Er wordt gewerkt rond wijnchemie, insecten, wijnstijlen, houtsoorten, druivenrassen, intelligente bemesting en nog veel meer. Geurt Van Rennes, docent en wijnbouwkundige, geeft alvast raad voor wie eraan wil beginnen: “Veel mensen romantiseren het verhaal van wijn maken, maar wijnbouw vraagt ontzettend veel passie, geduld en tijd. Eigenlijk combineer je als wijnbouwer verschillende jobs. Je bent landbouwer, drankenproducent, handelaar en vaak ook toeristisch gids. En wie topwijn wil maken, moet vooral veel commitment tonen. Ik zeg vaak tegen mijn cursisten: je moet bereid zijn om vrijdag tegen je vrouw te zeggen, schatje we kunnen dit weekend niet naar zee. Het gaat maandag regenen dus ik moet dit weekend de druiven bespuiten.”