Data analist
Data analist
- Hou me op de hoogte
- Na deze opleiding ontvang je een diploma, getuigschrift of certificaat
In detail
Data Analyse is de IT skill van de toekomst. Het verzamelen en gebruik van data neemt alleen maar toe. De vraag naar specialisten die deze data kunnen interpreteren voor strategische bedrijfsdoeleinden groeit bijgevolg even hard. Als Data Analist maak je binnen het bedrijf de brug tussen IT (data in databanken, technisch) en business (zij willen de juiste cijfers zien in mooie grafieken gekoppeld aan de KPI's van het bedrijf, strategisch).
Zo verloopt je opleiding:
Deel 1:
data en datastromen in kaart brengen en ordenen volgens het ETL-proces: Extract, Transform, and Load. We doen de oefeningen met eenvoudige voorbeelden, maar de principes dienen om met grote datastromen te kunnen werken.
Deel 2:
technisch kunnen opzetten en beheren van een SQL databank. Je bouwt die databank op je eigen laptop.
Deel 3:
data management, kunnen werken met de SQL databank, de commando’s enz… DDL ( Data Definition Language ) en DML ( Data Manipulation Language ) verwijzen naar typische programmeercodes voor SQL databanken. Hadoop is software om grote hoeveelheden data te kunnen verwerken.
Deel 4:
je kan (grote hoeveelheden) data verzamelen en ordenen in een eigen databank. Met die opgekuiste en geordende data ga je aan de slag om een BI dashboard te maken.
Benieuwd naar de ervaring van een cursist? Bekijk de getuigenis van cursist Pieter hier.
BYOD (Bring Your Own Device): om aan deze opleiding te kunnen deelnemen, breng je je eigen laptop mee: een moderne laptop met liefst 8GB aan RAM, 20GB vrije HD/SSD-ruimte en een recent Windows OS. Je gaat verschillende installaties moeten doen, dus zorg dat je administratorrechten hebt.
Je hebt doorheen het jaar een stand-alone versie van Microsoft Excel nodig om power queries op te kunnen draaien. Check vooraf of jouw versie van Excel dat kan, want dit kan niet in een Teams-of online versie. Mogelijk moet je een extra abonnement op MS Office nemen. Voor prijzen en mogelijkheden: https://www.microsoft.com/nl-be/microsoft-365/buy/compare-all-microsoft-365-products
Volgende technologieën komen verder aan bod: SQL Server, SSIS, SSAS, Power BI en een klein beetje Python.
In de opleiding ga je gebruik maken van (de gratis software van) Visual Studio met SQL, Power BI.
Data-analisten zijn van nature wiskundig ingesteld, hebben een passie voor statistiek en gegevens. Onontbeerlijk zijn de analytische skills om complexe problemen op te lossen en communicatieskills om de verkregen inzichten te presenteren. We mikken op CIO’s, IT managers, business-analisten, ontwikkelaars, marketing en DBA’s die meer willen leren over data-analyse.
Er zijn geen strikte toelatingsvoorwaarden, maar hou rekening met:
• je hebt een behoorlijke affiniteit hebben met wiskunde, logica en statistiek, wat onontbeerlijk is voor het volgen van deze opleiding.
• je beschikt over een goede kennis van Excel (regelmatige gebruiker). Omgaan met PowerPivot en Power BI wordt in de cursus aangeleerd.
Programma
Ontdek het volledige programma in detail
Specifiek op maat van jouw bedrijf? Vragen over deze opleiding?1 lesavond per week, gedurende 1 jaar.
Programma-inhoud Data Analist:
Data structuur en data modeling (8 sessies)
- Introductie
- Data modeling
- Data kwaliteit
- Big Data en Hadoop
- BI & DWH
Data management (data preparation) (9 sessies)
- Database taal
- Data analyse taal
Data management (advanced) (7 sessies)
- Intro + DDK + DML (+ e-leren)
- Bulk insert
- Loops, functions, …
BI & visualisaties (9 sessies)
- Data visualisatietechnieken
- Analysetechnieken
- BI-tool
GDPR (1 sessie)
- GDPR (e-leren)
Eindproef Data Analist (1u)
Elke module wordt beoordeeld met een doorlopende opdracht (dagelijks werk) of een examen. Slagen voor alle onderdelen van eenzelfde niveau is noodzakelijk om naar een hoger niveau te kunnen gaan. Bij het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een erkend getuigschrift Data-analist.
De opleiding data analist gaat door in een full-hybride leslokaal (in Pelt & in de T2).
De hybride leslokalen zijn uitgerust met 4 grote TV-schermen, geluidstegels en meerdere slimme camera's.
Binnen een hybride opleiding kan je de lessen zowel online als fysiek volgen. Deze mix biedt je enerzijds het comfort van kennisverwerving vanuit je zetel en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. Daar stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit. Een aantal momenten (zoals bv. startles, examens, gastlessen…) gaan standaard door op de campus. Deze momenten worden in je lessenrooster gemarkeerd als ‘campusleren’. Voor de andere lessen heb je de keuze om de les fysiek of online te volgen.
We werken hiervoor volgens dit afsprakenkader:
- De startlessen en de examenlessen zijn steeds fysiek op de campus
- Thuis les volgen kan, door de camera op te zetten uit respect naar het docententeam en je medecursisten
- Indien er praktijklessen doorgaan, dien je deze wel op de campus te volgen.
- Voor data analist is 85% van de lessen geschikt om te volgen vanop afstand.
- Zorg dat je een computer met geluid, webcam en internetverbinding ter beschikking hebt. Liefst een desktop of laptop.
Kmo-portefeuille
Thema: Beroepsspecifieke competentie - STEMDe kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Lees hier hoe de KMO-portefeuille in zijn werk gaat.
Netto verschuldigd bedrag voor:
* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen
Heb je nog een vraag?
Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.
Lesmomenten
- Opleidingscheques
- Kmo-portefeuille