Blockchain in een digitale notendop

5 years 7 months geleden

Veilig gegevens overdragen via internet is één van de grootste digitale uitdagingen. Dagelijks komen we in aanraking met het online raadplegen en uitwisselen van gegevens. Veilige en snelle betalingen, een transparante voedselketen met details over de oorsprong van het voedsel, medische gegevens vertrouwelijk raadplegen, data op een veilige manier delen tussen jouw apparaten… Blockchain kan een oplossing bieden in elk van deze gevallen, maar wat is blockchain eigenlijk?

Blockchain in een notendop

Neen, het is niet gewoon Bitcoin

Als je blockchain hoort, leg je als snel de link met Bitcoin. Het klopt inderdaad dat blockchain de technologie is achter Bitcoin maar er zijn oneindig veel mogelijkheden om deze technologie in te zetten. Blockchain is een systeem waarbij men verschillende soorten gegevens kan verwerken en uitwisselen over heel de wereld. Deze gegevens kunnen heel divers zijn zoals contracten, vertrouwelijke informatie, overschrijvingen, privégegevens, gevoelige documenten, enzoverder. Wat blockchain bijzonder maakt, is de afwezigheid van een centraal orgaan dat alles regelt. In plaats daarvan is iedereen binnen het systeem collectief verantwoordelijk voor de correcte en veilige verwerking van gegevens.

Blockchain for dummies

Klinkt dit nog steeds als Chinees voor jou? We leggen het kort uit in de afbeelding hieronder. Persoon A wil graag gevoelige informatie zenden naar persoon B en gebruikt hiervoor blockchain. De transactie van de gegevens wordt online voorgesteld als een blok. Dit blok wordt uitgestuurd naar iedereen in het blockchain-netwerk. Als deelnemer van het netwerk ben je automatisch controleur, je hoeft hier echter zelf geen actie te ondernemen. De controle gebeurt automatisch door jouw computer. Tijdens heel dit proces blijft de inhoud zelf afgeschermd voor de andere gebruikers, enkele de transactie is zichtbaar. Zodra de transactie is goedgekeurd door het netwerk wordt dit in een blok gegoten. Dit nieuw blok wordt toegevoegd aan een transparant logboek ‘the ledger’. Als laatste stap voegt men dit blok toe aan de bestaande blok-keten en kan men geen aanpassingen meer doen. Uiteindelijk komen de gegevens aan bij persoon B en enkel hij kan de gevoelige informatie lezen. Fraude is hier zo goed als onmogelijk. Omdat er geen centraal controlepunt bestaat, moet een fraudeur zich doorheen een hele keten van blokken werken voordat er geknoeid kan worden met de oorspronkelijke gegevens.

Heb je na dit kort stukje over blockchain interesse om je hier verder in te verdiepen en zoek je een eerste opstapje? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Schrijf je dan snel in voor onze opleiding Blockchain voor beginners.

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

online les syntra limburg
Nieuws

SYNTRA Limburg richt alle pijlen op online leren

In de huidige digitale wereld is online leren dé methode bij uitstek om cursisten van op een afstand te bereiken. Online leren is dan ook al langer een optie binnen verschillende SYNTRA-opleidingen. Door de recente maatregelen in kader van het coronavirus of COVID-19, zijn we genoodzaakt om een versnelling hoger te schakelen met onze online mogelijkheden.

Event

Young BIM Bouwkundig Tekenaars pitchen hun werk

Op woensdag 26 juni 2019 stellen de cursisten digitaal technisch tekenaars alsook de eerst afgestudeerden BIM bouwkundig tekenaars hun projecten voor aan juryleden, ondernemers, architecten en geïnteresseerden. Bouwaanvragen alsook 2D tekenwerk , 3D tekenwerk en visualisaties behoren tot zijn skills. 

Hotel Mama
Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?

Wist je dat een kwart van de studenten zijn studies stopzet in het eerste of tweede jaar van de studies? Nog sterker: amper 1 op 3 van de hogeschoolstudenten behaalt zijn diploma binnen de voorziene studietijd. Het gevolg is dat elk jaar opnieuw duizenden ouders kopzorgen hebben over deze (toch wel) dure tijdverspilling bij zoon- of dochterlief.

De grote vraag is meestal: WAT NU?