Tuintherapeut

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen

Tuintherapeut

‘Groen en Gezondheid’ is hip in Vlaanderen, zodanig zelfs dat onze woordenschat op korte tijd verrijkt is met woorden als bosbaden, wandel coaching, natuurkuur, tuintherapie...

We zien buiten de klassieke therapie zowel in Vlaanderen als daarbuiten een nieuwe, positieve tendens: tuintherapie.

Deze unieke opleiding is een co-creatie van vzw Terra Therapeutica, departement PXL-Healthcare, departement PXL-Green&Tech en SyntraPXL

Binnenkort verschijnen nieuwe startdata & prijzen
Onze klanten geven ons »

In detail

Zo saai als de titel klinkt ‘Tuintherapeut', zo boeiend is de wereld die hierachter schuilt.
De tuintherapeut heeft een groot hart voor de natuur en nog meer voor mensen met een zorgnood. 
Hoe groen aanwenden voor het welzijn en de gezondheid van kwetsbare personen, dat is de taak waarvoor een Tuintherapeut staat. Stapsgewijs leer je hoe ‘groen’ in al haar dimensies aan te wenden voor de gezondheid en het welzijn van kwetsbare personen. 
De ‘Tuintherapeut’ weet het bestaand zorgtraject van de organisatie te verruimen door het aanbieden van gepaste groenactiviteiten op maat van de bewoner of patiënt. 
In functie van de analyse en de behoeften van de organisatie toon je ook de eventuele mogelijkheden van therapeutisch groen: zowel binnen (kamerplanten, plantenwanden …), in de tussenruimten (balkons, gevelgroen …) als het ‘participatief’ ontwerpen van een buitenomgeving (therapeutische tuin, helend landschap …).
Twee werelden ontmoeten mekaar doorheen deze opleiding: de zorg- en de groensector. Beide werelden vullen mekaar aan en leren doorheen de opleiding hoe ze mekaar kunnen versterken vanuit een gedeelde interesse: hoe groen zo goed mogelijk aanwenden voor de gezondheid en het welzijn van kwetsbare personen. 

De kostprijs voor de aanschaf van gereedschappen, planten … voor de praktijkoefeningen bedraagt ongeveer 150 euro voor de ganse opleiding. 

Hou er rekening mee dat de opleiding tuintherapeut een zeer intensieve opleiding is waar thuiswerk en opdrachten bij horen.

 

Opvoeders, begeleiders, ergotherapeuten, orthopedagogen, sociaal werkers …

 

Toegelaten indien voldaan aan één van onderstaande voorwaarden: 

  • Aantoonbare relevante werkervaring hebben van minstens 3 jaren in de welzijnszorg, sociale gezondheidszorg, therapeutische gezondheidszorg, zoals: Psycholoog, Psychiatrie, orthopedagoog, maatschappelijk werker, ergotherapeut, kinesitherapeut, fysiotherapeut, creatief therapeut, opvoeder, psychomotorisch therapeut, sociaal verpleegkundige, psychiatrisch verpleegkundige, zorgkundige, verzorgende, leerkracht bijzonder onderwijs
  • Een erkende opleiding gevolgd hebben in de welzijnszorg, sociale gezondheidszorg, therapeutische gezondheidszorg, zoals: Psycholoog, Psychiatrie, orthopedagoog, maatschappelijk werker, ergotherapeut, kinesitherapeut, fysiotherapeut, creatief therapeut, opvoeder, psychomotorisch therapeut, sociaal verpleegkundige, psychiatrisch verpleegkundige, zorgkundige, verzorgende, leerkracht bijzonder onderwijs
  • Een gemotiveerd schrijven met relevante praktijkervaring voor te leggen aan toelatingscommissie

 


Gelieve er rekening mee te houden dat het mogelijk is dat er een aantal lessen op een andere avond of zaterdagvoormiddag zullen doorgaan. 

Programma: 

  • Oriëntatie in de tuintherapie (28u)
  • In kaart brengen van de zorgbehoefte (32u)
  • Uitwerken en begeleiden van tuintherapeutische activiteiten (32u) + externe doestage (8u)
  • Plantenkennis (40u)
  • Tuinieren met kwetsbare doelgroepen/personen met een zorgnood (52u)
  • Aansturen en coachen van het tuintherapeutisch ontwerptraject (32u)
  • Groen als therapeutisch middel introduceren in de zorginstelling (32u)
  • Begeleiding stroomopdrachten en eindwerk (20u)

Via praktische opdrachten leer je de aangeleerde technieken en methodieken toepassen binnen de zorg/sociale sector. Je gaat met een zelf gekozen organisatie aan de slag.

Volgende opdrachten zullen o.a. aan bod komen doorheen de tweejarige opleiding, die men dient uit te werken op basis van deze gekozen organisatie. 
- Wensen- en behoeftebevraging
- Opmaken jaarprogramma tuintherapie of betekenisvolle groenactiviteiten
- Opmaken therapeutische groenfiches 
- Groenscan
- Groenvoorstel met beplantingssuggesties, beheer- en onderhoudsplan 
- Opmaken subsidiedossier
- … 

Alle meest gestelde vragen Contacteer onze klantendienst

Welke opdrachten moeten uitgewerkt worden op basis van de gekozen organisatie?
- Wensen- en behoeftebevraging - Opmaken jaarprogramma tuintherapie of betekenisvolle groenactiviteiten - Opmaken therapeutische groenfiches - Groenscan - Groenvoorstel met beplantingssuggesties, beheer- en onderhoudsplan - Opmaken subsidiedossier
Zijn er buitenactiviteiten/praktijklessen?
Er staan een aantal bezoeken gepland aan therapeutische tuinen. Maar voor de rest zijn de praktijklessen eerder miniem. Enkel bij de modules moestuinieren en groenkennis komt dit aan bod.

Heb je nog een vraag?

Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.