Wijnbouw valt in de smaak bij Limburger

3 years 2 months geleden

Met de opening van de horeca en de warme temperaturen, komen de glazen wijn weer vlot op tafel. Die wijn komt niet enkel uit verre landen, maar alsmaar vaker uit Limburg. Zelf wijn leren maken is meer dan ooit in trek bij de Limburgers. Met een volle klas en een wachtlijst tot volgend jaar, is de opleiding wijnbouwer-wijnmaker bij SyntraPXL één van de populairste titels in het aanbod. Met een groep van 40 enthousiastelingen beginnen ze in september op de campus in Hasselt aan een intensief parcours onder begeleiding van wijnbouwdeskundige Geurt Van Rennes.   

Wijnbouwer

Het is net alsof je op bepaalde plaatsen in Limburg door de wijnstreek Bourgogne rijdt. Landschappen vol wijngaarden en verschillende wijnhandelaars op de route. Het is dan ook niet gek dat wijncursussen elk jaar opnieuw populair zijn, maar de huidige toestroom van cursisten is buitengewoon. Davy De Wreede, business developer horeca bij SyntraPXL, ziet zijn sector boomen: “Met de corona-toestand vreesde ik voor de interesse in horeca-opleidingen. Gelukkig merken we het tegendeel en scoort alles over voeding en drank juist zeer goed. Maar wat we bij ‘Wijnbouwer-wijnmaker’ zien, dat is uitzonderlijk. Daar werken we al sinds een maand met een lange wachtlijst voor volgend jaar.”

Geen opleiding voor groentjes

Wie denkt de lessen te volgen om alleen wijn te komen proeven, kan zich weleens stevig vergissen. Er wordt gewerkt rond wijnchemie, insecten, wijnstijlen, houtsoorten, druivenrassen, intelligente bemesting en nog veel meer. Geurt Van Rennes, docent en wijnbouwkundige, geeft alvast raad voor wie eraan wil beginnen: “Veel mensen romantiseren het verhaal van wijn maken, maar wijnbouw vraagt ontzettend veel passie, geduld en tijd. Eigenlijk combineer je als wijnbouwer verschillende jobs. Je bent landbouwer, drankenproducent, handelaar en vaak ook toeristisch gids. En wie topwijn wil maken, moet vooral veel commitment tonen. Ik zeg vaak tegen mijn cursisten: je moet bereid zijn om vrijdag tegen je vrouw te zeggen, schatje we kunnen dit weekend niet naar zee. Het gaat maandag regenen dus ik moet dit weekend de druiven bespuiten.”

Je moet bereid zijn om vrijdag tegen je vrouw te zeggen, schatje we kunnen dit weekend niet naar zee. Het gaat maandag regenen dus ik moet dit weekend de druiven bespuiten.

De bourgondische Limburger

Naast de belangstelling voor de wijncursussen, vallen ook andere opleidingen over voeding en drank enorm in de smaak. Denk aan chocolatier, kok, ijsbereider en zelfs zytholoog (bierkenner). De bourgondische levensstijl wordt in Limburg goed in stand gehouden, en dat op professioneel niveau. “We zien dat mensen niet alleen graag lekker eten en drinken, maar dat ze ook meer en meer kiezen om er zelf professioneel mee aan de slag te gaan. Veel cursisten volgen bij ons een horeca-opleiding vanuit een passie om er dan hun beroep van te maken. Zo zijn er ondertussen al ontelbaar veel restaurants, wijnhandelaars en topchefs die ooit bij SyntraPXL gestart zijn.”, vertelt Davy De Wreede. Ontdek alle horeca-opleidingen bij SyntraPXL

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

grafisch design en digitale media
Artikel

Grafisch design of digitale media: iets voor jou?

Geïnteresseerd in een opleiding in grafische en digitale media? Bij SyntraPXL heb je een heleboel interessante opties om uit te kiezen. Wij geven je een handig overzicht en vertellen je waarom een opleiding in deze sector sowieso een goed idee is.

besparen doe je zo
Artikel

Enkele tips om een mooie korting te scoren of flink te besparen bij je opleiding!

We houden allemaal van een goede deal, zeker nu het leven duurder wordt. Daarom hebben we voor jou enkele tips om de beste prijs voor je opleiding te scoren. Wat dacht je van een cheque om jouw inschrijvingsgeld deels mee te betalen? Of betaald verlof als je les gaat volgen? Lees hieronder snel verder en ontdek hoe jij kan besparen op je opleiding. 

Ontdek de tips!

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg.