3 straffe bierkenners: deel 1

11 months 2 weeks geleden

De opleiding zytholoog blijkt interessante personen aan te trekken. Zo is er een docent die twee keer wereldkampioen bierschenken is geweest, een andere met een wel heel bijzonder parcours en een cursist die zijn eigen microbrouwerij oprichtte. Deze week aan het woord: de wereldkampioen!

Zytholoog

Het perfecte pintje

Tommy Goukens is al tien jaar docent biersommeliertechnieken binnen de opleiding zytholoog. Hij weet alles over bieren tappen, schenken en serveren. Waar andere onderdelen van de opleiding focussen op grondstoffen, gisting of wetgeving, draait het in Tommy’s lessen vooral om de beleving. Want een perfect glas bier tappen, is geen sinecure.

“Wie een perfect pintje wil tappen, heeft in de eerste plaats een goede tapinstallatie nodig. Daarom komen ook het onderhoud en de techniek van zo’n installatie tijdens mijn lessen aan bod. Maar we gaan vooral aan de slag met het tappen zelf. Het leukste onderdeel, als je het mij vraagt. (lacht)”

Hoe zo’n perfect pintje eruit moet zien, weet Tommy als geen ander. Zowel in 1998 als in 2008 werd hij wereldkampioen bierschenken en -tappen. Dat hij die titel twee keer op zijn naam mag schrijven, is uitzonderlijk.

“Ik ben de enige ter wereld die twéé keer wereldkampioen bierschenken werd"

“Bij mijn deelname in 1998 won ik. Toen ik in 2008 mijn vader inschreef, liep het echter anders dan verwacht. Mijn vader kon op de dag van het kampioenschap niet aanwezig zijn, en dus ging ik hem vervangen. Tegen alle verwachtingen in won ik nog een keer – ook al mag je de titel wereldkampioen bierschenken eigenlijk maar één keer krijgen”, vertelt Tommy.

Tommy moest zijn kunsten bewijzen door twee pilsbieren en één easy drinking bier van het vat (zoals een Hoegaarden, red.) te tappen. Tot slot diende hij nog een degustatiebier van de fles te tappen en correct te serveren – want ook dat is een kunst. “Tegenwoordig zijn de regels veranderd en hoeven er slechts twee pilsbieren van het vat getapt en geserveerd te worden”, weet Tommy.

Ben jij de volgende wereldkampioen?

Of het ooit nog iemand lukt om twee keer wereldkampioen bierschenken te worden, zal de toekomst uitwijzen. Je inschrijven voor de opleiding zytholoog is alvast een goeie eerste stap!

Schrijf je in voor de opleiding zytholoog

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

grafisch design en digitale media
Artikel

Grafisch design of digitale media: iets voor jou?

Geïnteresseerd in een opleiding in grafische en digitale media? Bij SyntraPXL heb je een heleboel interessante opties om uit te kiezen. Wij geven je een handig overzicht en vertellen je waarom een opleiding in deze sector sowieso een goed idee is.

besparen doe je zo
Artikel

Enkele tips om een mooie korting te scoren of flink te besparen bij je opleiding!

We houden allemaal van een goede deal, zeker nu het leven duurder wordt. Daarom hebben we voor jou enkele tips om de beste prijs voor je opleiding te scoren. Wat dacht je van een cheque om jouw inschrijvingsgeld deels mee te betalen? Of betaald verlof als je les gaat volgen? Lees hieronder snel verder en ontdek hoe jij kan besparen op je opleiding. 

Ontdek de tips!

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg.