Planlezen en bewerken in AutoCad
Planlezen en bewerken in AutoCad
- Hou me op de hoogte
- Na deze opleiding ontvang je een diploma, getuigschrift of certificaat
In detail
Van digitaal naar print
Het lijkt een kleine stap om van een digitaal plan naar een geprint plan te gaan. Vaak loop je tegen kleine problemen aan die je eigenlijk makkelijk zelf kan oplossen. Een te klein lettertype om de maten te kunnen lezen? Teveel info in bepaalde lagen, die je liever niet mee print? Niet de juiste aanzichten op je plan? Te dikke of te dunne lijnen... . Of misschien wil je helemaal niet printen, maar alles wel duidelijk op je scherm hebben.
Vlot je weg vinden in AutoCAD
Docent Luc Van Eyck weet als geen ander hoe je snel met AutoCAD aan de slag kan. Op één dag tijd toont hij je de nodige functies om de plannen te bekomen die je nodig hebt. Je moet geen uitgebreide AutoCAD basiskennis hebben, maar je kan wel vlot met de computer werken.
BYOD (Bring Your Own Device): om optimaal op de campus te kunnen werken, breng je je eigen laptop én muis mee. AutoCAD heb je reeds geïnstalleerd. Heb je geen eigen toestel? Geef ons een seintje, en we voorzien een Syntra-laptop.
Je werkt volledig digitaal, dus een degelijke pc-vaardigheid is vereist: je kan vlot werken met Windows.
Aannemers, werfleiders, planners, bouwcoördinatoren... iedereen die met een plan in aanraking komt tijdens het bouwproces.
Programma
Ontdek het volledige programma in detail
Specifiek op maat van jouw bedrijf? Vragen over deze opleiding?Bestanden openen:
Open het AutoCAD-programma en laad het CAD-bestand (dwg-, dxf-, etc.) waarin het plan is opgeslagen.
Lagen bekijken en beheren:
Bekijk de lagen in het tekenbestand om verschillende elementen van het plan te identificeren, zoals muren, deuren, ramen, elektrische elementen, enz. Als de tekening goed is georganiseerd, zouden de elementen op afzonderlijke lagen moeten staan.
Viewport instellen:
Als het plan meerdere aanzichten of plattegronden bevat, gebruik dan viewports om verschillende delen van de tekening te bekijken of te bewerken. Dit kan helpen om specifieke gebieden beter te begrijpen en te bewerken.
Maateenheden controleren:
Controleer de maateenheden van de tekening om ervoor te zorgen dat je de juiste schaal gebruikt bij het maken of bewerken van elementen. Gebruik het UNITS commando om de maateenheden in te stellen indien nodig.
Tekening analyseren:
Bestudeer de tekening zorgvuldig om de verschillende elementen, afmetingen, symbolen en annotaties te begrijpen. Dit omvat muren, deuropeningen, ramen, symbolen voor elektrische componenten, enz.
Bewerkingshulpmiddelen gebruiken:
Gebruik de verschillende bewerkingshulpmiddelen van AutoCAD, zoals MOVE, COPY, ROTATE, OFFSET, enz., om elementen aan te passen of toe te voegen aan het plan. Zorg ervoor dat je werkt op de juiste lagen om de tekening georganiseerd te houden.
Tekst en annotaties toevoegen:
Voeg tekst en annotaties toe aan de tekening om belangrijke informatie weer te geven, zoals maatvoeringen, notities, labels, enz. Gebruik hiervoor het TEXT commando of gebruik annotatieve objecten voor schaalbare annotaties.
Controleer je werk:
Controleer regelmatig je werk om ervoor te zorgen dat alle elementen correct zijn geplaatst, op de juiste schaal zijn, en voldoen aan de specificaties van het oorspronkelijke plan.
Printen en Plotten:
Controleer of de juiste plotstijl (linetype, lijndikte, kleurinstellingen) is geselecteerd voor de tekening. Dit kan worden ingesteld via het tabblad "Plot" (Afdrukken) > "Page Setup Manager" (Pagina-instellingenbeheer) > "Modify" (Wijzigen) plotstijl.
Opslaan en delen:
Zodra je klaar bent, sla je de wijzigingen op in het tekenbestand en deel je het bijgewerkte plan indien nodig met andere teamleden of belanghebbenden.
Kmo-portefeuille
Thema: Digitalisering - SoftwareDe kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waardoor je tot 30% van je inschrijvingsgeld kan recupereren. Lees hier hoe de KMO-portefeuille in zijn werk gaat.
Netto verschuldigd bedrag voor:
* middelgrote ondernemingen
** kleine ondernemingen
Heb je nog een vraag?
Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.
Lesmomenten
- Kmo-portefeuille