“Goudskool is mijn grote trots”

6 months geleden

De dertigjarige Jill Lenaerts uit Genk heeft het goed voor elkaar: in de tuin van haar huis in Diepenbeek staat haar eigen atelier Goudskool, waar ze met veel liefde juwelen smeedt. De weg hiernaartoe was er een vol passie, lef en doorzettingsvermogen.

Jill Lenearts

Al op de middelbare school wist Jill dat ze een creatieve, bezige bij was. Na twee jaar in het ASO maakte ze de overstap naar de kunstacademie.

Jill: “Het was niet gemakkelijk om op veertienjarige leeftijd al mijn vriendinnen achter te laten en naar een nieuwe school te gaan. Ik was aanvankelijk wat onzeker, maar merkte al snel dat ik op de kunstacademie echt op mijn plek zat en bloeide helemaal op. Het was voor mij zo klaar als een klontje dat ik na het secundair onderwijs richting juwelenontwerp zou gaan.

Aan de PXL-MAD Faculty in Hasselt heb ik daarom de bachelor en master juweelontwerp en edelsmeedkunst gevolgd. Ik vond het heel interessant om zowel de ambachtelijke als ‘nieuwe’ digitale technieken te ontdekken. Omdat ik na mijn diploma nog wat in de flow van het studeren zat, besloot ik nog een jaar lerarenopleiding te volgen. 

“Al op de middelbare school wist ik dat ik richting juwelenontwerp wilde gaan. Ik was altijd al de creatieve, bezige bij.”

Ook daarna was mijn honger naar kennis nog niet gestild. Bij SyntraPXL volgde ik de voltijdse dagopleiding goudsmid en vervolgens edelsteenzetter, herstellen van juwelen, Facebookmarketing, marokijnbewerking, parels knopen voor juweliers ... Ik kan nog wel even doorgaan (lacht). Ik was daardoor zowel overdag als ’s avonds met mijn passie bezig, maar ervaarde dit nooit als ‘te veel’. Een teken dat ik goed zat.”

De stap naar een eigen zaak

Maar hoe zet je dan vervolgens de stap naar een eigen zaak? Jill kreeg daarvoor hulp van de stad Genk.

“In het stadsmagazine van Genk zag ik een oproep. Ze zochten ondernemers om leegstand tegen te gaan. Als handelaar kreeg je een subsidie om een zaak te openen. Zo komt het dus dat ik in de Molenstraat – hartje Genk – mijn eigen zaak kon starten.

Ik heb jarenlang met heel veel plezier in de Molenstraat gewerkt, maar toen ik eenmaal wat naam had gemaakt, werd het druk in de zaak. Klanten liepen binnen en buiten om bijvoorbeeld eens naar de oorbelletjes te kijken. Dat was heel gezellig – ik ben nogal een babbelkous – maar het zorgde er ook voor dat ik weinig tijd had voor de heel persoonlijke projecten, en dat was net waar ik de meeste energie uit haalde.”

Een atelier in de tuin

Toen Jill samen met haar man een huis kocht, bouwden ze meteen ook een atelier in de tuin. Oorspronkelijk was dit de ‘man cave’ van manlief, maar al snel werd het Jills hoogst persoonlijke atelier.

“Ik zit hier heerlijk. Alles heeft z’n plekje, ik ben vlak bij huis en het belangrijkste van alles: ik kan tussen de verschillende afspraken in ongestoord verder werken. Ik vind het een grote meerwaarde dat ik hier rustig de tijd kan nemen om te horen wat mijn klanten precies willen, zodat we samen tot een mooi eindproduct kunnen komen. 

Sinds een aantal jaar bied ik ook moedermelkjuwelen aan. Het is fijn om te zien hoe jonge moeders daar veel kracht uit putten. Nu ik zelf zwanger ben, begin ik dat nog beter aan te voelen. De tevreden of soms zelfs emotionele reactie van klanten als ze voor het eerst ‘hun’ juweel zien, is voor een juweelontwerper natuurlijk een grote beloning. De mond-tot-mondreclame die daaruit voortkomt is goud waard (knipoogt).”

“De tevreden of soms zelfs emotionele reactie van klanten als ze voor het eerst ‘hun’ juweel zien, voelt elke keer weer als een grote beloning.”

Voor de klas

Naast het werk in haar atelier is Jill ook zelf docent bij SyntraPXL. Het begon klein, met een aantal lessen ‘juwelen in rubber of hars’ op de toenmalige campus in Tongeren. Maar al snel ging de bal aan het rollen en intussen heeft Jill al een heel arsenaal aan opleidingen gegeven.

“Ik kreeg vanuit SyntraPXL steeds meer kansen en heb die met beide handen gegrepen. Ik vind het zo fijn om mijn kennis en ervaring door te geven, want alleen door goede praktijklessen blijft het niveau in deze stiel hoog. Ik heb het afgelopen academiejaar aspirant-goudsmid, herinneringsjuwelen in hars en praktijkoefeningen gegeven en daar opnieuw veel voldoening uit gehaald. Dit is iets wat ik – in combinatie met Goudskool – dolgraag tot aan mijn pensioen zou doen (lacht).”

 

 

Wil jij ook je eigen juwelen leren smeden?

Dan is de opleiding juweelontwerper - goudsmid iets voor jou. Tijdens deze eenjarige voltijdse dagopleiding leer je juwelen in (on)edele metalen vervaardigen en gaandeweg ook zelf (digitaal) te ontwerpen. Je komt alles te weten over de verschillende soorten zettingen, edelstenen en diamanten. Je ontdekt het mysterie van parelverwerking, draadwerk en sluitsystemen. Herstellingen doen, juwelen vormgeven, gecombineerde zettingen, … Deze opleiding verrast op elk moment. Daarnaast krijg je ook inzicht in het runnen van een zaak en de inrichting van je atelier. Als je slaagt, heb je een stevige basis in het digitaal ontwerpen en vervaardigen van juwelen en kan je terecht bij een juwelier-goudsmid. We maken van jou een echte expert in het vak.

Schrijf je hier in

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Kort lontje? 3 tips van SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck om frustraties om te zetten in verbinding.

Herken je het gevoel dat mensen om je heen steeds sneller gefrustreerd raken? Van werk en verkeer tot familie-etentjes, het lijkt wel of we allemaal een wat korter lontje hebben. In haar nieuwste boek Kort lontje, dat ze samen met co-auteur Annick Jehaes schreef, laat SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck zien dat conflicten niet per se “gedoe” hoeven te zijn.

Artikel

“Ik wilde vroeger modeontwerpster of prinses worden. Eén van de twee is gelukt”

Julie De Loenen heeft een neus voor mode. Na haar studies voor leerkracht volgde ze bij SyntraPXL de opleiding modeontwerper, waar ze een grote liefde voor upcycling ontdekte. Intussen maakt ze de mooiste stuks uit tafellakens of oude kleren. Volgens Julie is kleding hergebruiken trouwens iets wat we allemaal kunnen leren. Stof tot nadenken!

microsoft
Artikel

Microsoft-certificaten? Daarvoor moet je bij SyntraPXL zijn!

SyntraPXL staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen, van pottenbakker tot software developer of accountant. Maar wist je dat je bij ons ook Microsoft-trainingen kan volgen? Het Diepenbeekse bedrijf Lipa deed het en kan nu met een pracht van een Microsoft-certificaat pronken.