Van boomstam tot champagnevat: Kuipers aan het werk in Frankrijk

1 week 6 days geleden

In de opleiding Kuiper bij SyntraPXL draait alles om vakmanschap en praktijkervaring. Onze cursisten leren niet alleen hoe ze vaten moeten maken, maar ontdekken ook de rijke geschiedenis en technieken die achter dit eeuwenoude ambacht schuilen. Onlangs kregen ze de kans om dat van dichtbij te zien tijdens een inspirerend studiebezoek aan Tonnellerie de Champagne Ardenne in Hermonville, Frankrijk.

Achter de schermen: van boomstam tot vat

Tonnellerie de Champagne Ardenne, opgericht in 1998, is de enige tonnellerie in Oost-Frankrijk. Jaarlijks produceren ze zo’n 2.000 vaten, waaronder het iconische Champenoise-vat van 205 liter, speciaal voor champagnewijnen. Tijdens het bezoek kregen onze cursisten een unieke inkijk in het productieproces. Van de eerste stap – het splijten van eiken stammen – tot de ambachtelijke techniek van het toasten van de vaten, waar vuur en vakmanschap samenkomen om subtiele smaken aan (champagne)wijn te geven.

Het was voor onze cursisten een uitgelezen kans om de theorie van de opleiding in de praktijk te zien. Ze leerden hoe het hout minstens drie jaar buiten droogt voordat het wordt gebruikt, een proces dat essentieel is om het tanninegehalte te verlagen en zo het perfecte vat te maken voor champagne.

Leren door te doen - een hands-on ervaring

Bij SyntraPXL geloven we sterk in "al doende leert men". En dat motto kwam tot leven toen de cursisten zelf mochten helpen bij het plaatsen van de bodem in een ovaal vat van 1.200 liter. Het was niet alleen leerzaam, maar gaf hen ook het gevoel van trots dat komt kijken bij het werken aan zo’n groot ambachtelijk product. De praktijkervaring die ze tijdens hun opleiding opdoen, gecombineerd met dit soort unieke bezoeken, geeft hen een voorsprong als ze straks zelf als kuiper aan de slag gaan.

Bij het maken van een vat zijn het de kleine dingen die het verschil maken. Dit bezoek liet ons zien hoe belangrijk zorgvuldigheid en vakmanschap zijn.

Proeven is het resultaat van goed vakmanschap

Als afsluiter mochten de cursisten proeven van champagnes die gerijpt zijn in verschillende formaten vaten. Ze leerden hoe hout de textuur en rijkheid van de champagne subtiel beïnvloedt, zonder de delicate smaak te overheersen. Deze ervaring maakte duidelijk hoe belangrijk hun toekomstige werk is voor de eindkwaliteit van zulke prestigieuze producten.

SyntraPXL waar praktijk centraal staat

De opleiding Kuiper bij SyntraPXL is uniek in België. We focussen op praktijkgericht leren, waarbij onze cursisten niet alleen de technieken leren, maar ook begrijpen waarom elk detail telt in dit ambacht. Bezoeken zoals dat aan de Tonnellerie zijn een belangrijk onderdeel van het curriculum, omdat ze de studenten helpen om hun theoretische kennis om te zetten in praktijkervaring. Zo bereiden we hen voor op een succesvolle carrière in een vakgebied waar vakmanschap hoog in het vaandel staat.

Na zo’n ervaring besef je dat elk vat een verhaal vertelt. Dankzij dit unieke bezoek voel ik me klaar om mijn eigen hoofdstuk te schrijven.

Ben jij klaar om je handen uit de mouwen te steken en het eeuwenoude ambacht van de kuiper te leren? 

Ontdek hoe wij bij SyntraPXL praktijk en theorie perfect combineren om je voor te bereiden op een carrière in dit bijzondere vak. Met praktijkgerichte lessen, inspirerende studiebezoeken zoals aan Tonnellerie de Champagne Ardenne, en de begeleiding van ervaren vakmensen, krijg jij alle tools in handen om meester-kuiper te worden.

Ontdek de opleiding Kuiper

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

microsoft
Artikel

Microsoft-certificaten? Daarvoor moet je bij SyntraPXL zijn!

SyntraPXL staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen, van pottenbakker tot software developer of accountant. Maar wist je dat je bij ons ook Microsoft-trainingen kan volgen? Het Diepenbeekse bedrijf Lipa deed het en kan nu met een pracht van een Microsoft-certificaat pronken.

Talent campus Pelt
Nieuws

SyntraPXL stelt nieuwe 'Talent campus' voor in Pelt.

Vanochtend werd met veel enthousiasme de nieuwe Talent Campus in Pelt voorgesteld door burgemeester Dennis Fransen, schepen Raf Drieskens en Dirk Vanstipelen van SyntraPXL. Deze gloednieuwe campus zal een sleutelrol gaan spelen in de ontwikkeling van talent in Noord-Limburg en vormt een prachtige samenwerking tussen opleiding, economie, welzijn en inclusiviteit.

Michel Geerinck
Artikel

In het wiel van Michel Geerinck

Wie bij SyntraPXL de opleiding wielerverzorger volgt, krijgt les van expert Michel Geerinck. Deze topsporttrainer heeft niet alleen bakken ervaring, maar baat ook zijn eigen sportcenter uit en is de huidige coach van niemand minder dan Jasper Stuyven. Tijd voor een kort interview!