SyntraPXL stelt nieuwe 'Talent campus' voor in Pelt.

2 months geleden

Vanochtend werd met veel enthousiasme de nieuwe Talent Campus in Pelt voorgesteld door burgemeester Dennis Fransen, schepen Raf Drieskens en Dirk Vanstipelen van SyntraPXL. Deze gloednieuwe campus zal een sleutelrol gaan spelen in de ontwikkeling van talent in Noord-Limburg en vormt een prachtige samenwerking tussen opleiding, economie, welzijn en inclusiviteit. Maar wat betekent dit nu echt, en wat kunnen we verwachten van deze campus?

Talent campus Pelt

Een plek voor innovatie en groei

De Talent Campus, die in het najaar van 2027 haar deuren opent, wordt een hypermoderne site van maar liefst 2000m². Het hart van de campus? Een state-of-the-art techniekatelier op het gelijkvloers, waar SyntraPXL opleidingen zal aanbieden in sectoren zoals elektro, mechanica, textiel, metaal, mobiliteit en circulariteit. Dit alles met een duidelijke focus op knelpuntberoepen, precies waar de lokale arbeidsmarkt om vraagt.

Hiermee geeft de campus niet alleen een impuls aan praktijkgericht leren, maar speelt ze ook in op het duale leertraject waar de nieuwe Vlaamse regering zo sterk op inzet. Het doel? Jongeren en volwassenen de kans geven om al doende te leren, vaardigheden aan te scherpen en zo bij te dragen aan een sterke, competitieve arbeidsmarkt.

“De Talent Campus creëert de ruimte om leergoesting écht om te zetten in daden.”

Een leerecosysteem voor iedereen

Wat de Talent Campus echt uniek maakt, is de brede samenwerking met verschillende partners op de site. Denk bijvoorbeeld aan het Fietslab, dat wordt uitgebaat met De Biehal, en de PXL STEM Academy, die gebruik zal maken van de innovatieve machines en gereedschappen in het nieuwe atelier. Ook andere organisaties zoals VDAB, Welzijnsregio Noord-Limburg en het Agentschap Integratie en Inburgering hebben hier een plek in het leerecosysteem, genaamd 'HOW!' (Hennig op Weg). Dit partnerschap biedt ruimte voor persoonlijke groei en kansen voor iedereen, van werkzoekenden tot ondernemers.

Burgemeester Dennis Fransen verwoordde het mooi: “Met het leerecosysteem willen we mensen helpen hun passie en talenten te ontdekken. De Talent Campus creëert daarbij de ruimte om die leergoesting ook echt om te zetten in daden.”

Een boost voor de lokale economie

Het belangrijkste doel van de campus is om in te spelen op de noden van bedrijven in de regio. Met name upskilling (nieuwe vaardigheden leren om te verbeteren) en reskilling (omscholing naar een andere sector) staan centraal. Zo willen de gemeente Pelt en SyntraPXL de lokale economie versterken en bedrijven helpen hun productiviteit te verhogen. Voor schepen Raf Drieskens past dit project perfect in een lokaal activeringsbeleid dat inzet op de duurzame tewerkstelling van lokale talenten.

Europese steun voor een duurzame toekomst

Deze indrukwekkende campus komt er niet zonder de nodige steun. Het project kreeg het SALKturbolabel en ontvangt meer dan 4,3 miljoen euro aan subsidies vanuit EFRO, een Europees fonds dat gericht is op regionale ontwikkeling. Tom Vandeput, gedeputeerde van economie, wees tijdens de presentatie op het belang van de Talent Campus voor de toekomst van Noord-Limburg: “Met dit project werken we aan een innovatieve en duurzame economie, waarin voldoende jobs beschikbaar zijn voor de Limburgers.”

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Kort lontje? 3 tips van SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck om frustraties om te zetten in verbinding.

Herken je het gevoel dat mensen om je heen steeds sneller gefrustreerd raken? Van werk en verkeer tot familie-etentjes, het lijkt wel of we allemaal een wat korter lontje hebben. In haar nieuwste boek Kort lontje, dat ze samen met co-auteur Annick Jehaes schreef, laat SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck zien dat conflicten niet per se “gedoe” hoeven te zijn.

Artikel

“Ik wilde vroeger modeontwerpster of prinses worden. Eén van de twee is gelukt”

Julie De Loenen heeft een neus voor mode. Na haar studies voor leerkracht volgde ze bij SyntraPXL de opleiding modeontwerper, waar ze een grote liefde voor upcycling ontdekte. Intussen maakt ze de mooiste stuks uit tafellakens of oude kleren. Volgens Julie is kleding hergebruiken trouwens iets wat we allemaal kunnen leren. Stof tot nadenken!

microsoft
Artikel

Microsoft-certificaten? Daarvoor moet je bij SyntraPXL zijn!

SyntraPXL staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen, van pottenbakker tot software developer of accountant. Maar wist je dat je bij ons ook Microsoft-trainingen kan volgen? Het Diepenbeekse bedrijf Lipa deed het en kan nu met een pracht van een Microsoft-certificaat pronken.