• Opleidingen
  • Praktische informatie
  • Over SyntraPXL
Onze campussen

SyntraPXL stelt nieuwe 'Talent campus' voor in Pelt.

5 months 3 weeks geleden

Vanochtend werd met veel enthousiasme de nieuwe Talent Campus in Pelt voorgesteld door burgemeester Dennis Fransen, schepen Raf Drieskens en Dirk Vanstipelen van SyntraPXL. Deze gloednieuwe campus zal een sleutelrol gaan spelen in de ontwikkeling van talent in Noord-Limburg en vormt een prachtige samenwerking tussen opleiding, economie, welzijn en inclusiviteit. Maar wat betekent dit nu echt, en wat kunnen we verwachten van deze campus?

Talent campus Pelt

Een plek voor innovatie en groei

De Talent Campus, die in het najaar van 2027 haar deuren opent, wordt een hypermoderne site van maar liefst 2000m². Het hart van de campus? Een state-of-the-art techniekatelier op het gelijkvloers, waar SyntraPXL opleidingen zal aanbieden in sectoren zoals elektro, mechanica, textiel, metaal, mobiliteit en circulariteit. Dit alles met een duidelijke focus op knelpuntberoepen, precies waar de lokale arbeidsmarkt om vraagt.

Hiermee geeft de campus niet alleen een impuls aan praktijkgericht leren, maar speelt ze ook in op het duale leertraject waar de nieuwe Vlaamse regering zo sterk op inzet. Het doel? Jongeren en volwassenen de kans geven om al doende te leren, vaardigheden aan te scherpen en zo bij te dragen aan een sterke, competitieve arbeidsmarkt.

“De Talent Campus creëert de ruimte om leergoesting écht om te zetten in daden.”

Een leerecosysteem voor iedereen

Wat de Talent Campus echt uniek maakt, is de brede samenwerking met verschillende partners op de site. Denk bijvoorbeeld aan het Fietslab, dat wordt uitgebaat met De Biehal, en de PXL STEM Academy, die gebruik zal maken van de innovatieve machines en gereedschappen in het nieuwe atelier. Ook andere organisaties zoals VDAB, Welzijnsregio Noord-Limburg en het Agentschap Integratie en Inburgering hebben hier een plek in het leerecosysteem, genaamd 'HOW!' (Hennig op Weg). Dit partnerschap biedt ruimte voor persoonlijke groei en kansen voor iedereen, van werkzoekenden tot ondernemers.

Burgemeester Dennis Fransen verwoordde het mooi: “Met het leerecosysteem willen we mensen helpen hun passie en talenten te ontdekken. De Talent Campus creëert daarbij de ruimte om die leergoesting ook echt om te zetten in daden.”

Een boost voor de lokale economie

Het belangrijkste doel van de campus is om in te spelen op de noden van bedrijven in de regio. Met name upskilling (nieuwe vaardigheden leren om te verbeteren) en reskilling (omscholing naar een andere sector) staan centraal. Zo willen de gemeente Pelt en SyntraPXL de lokale economie versterken en bedrijven helpen hun productiviteit te verhogen. Voor schepen Raf Drieskens past dit project perfect in een lokaal activeringsbeleid dat inzet op de duurzame tewerkstelling van lokale talenten.

Europese steun voor een duurzame toekomst

Deze indrukwekkende campus komt er niet zonder de nodige steun. Het project kreeg het SALKturbolabel en ontvangt meer dan 4,3 miljoen euro aan subsidies vanuit EFRO, een Europees fonds dat gericht is op regionale ontwikkeling. Tom Vandeput, gedeputeerde van economie, wees tijdens de presentatie op het belang van de Talent Campus voor de toekomst van Noord-Limburg: “Met dit project werken we aan een innovatieve en duurzame economie, waarin voldoende jobs beschikbaar zijn voor de Limburgers.”

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Verwenmomenten in Hogevijf: Een win-win ervaring voor bewoners én cursisten

In een zonnige zithoek van Hogevijf, een zorgcentrum in Hasselt, laat een bewoner haar handen ontspannen rusten in die van een beautycursist van SyntraPXL. Terwijl zachte handcrème wordt aangebracht, ontstaat er een spontaan gesprek. Het is een moment van aandacht en zorg, en die kleine gebaren maken een groot verschil.

Artikel

Goede VFX? Die is eigenlijk onzichtbaar!

Er is iets fascinerends aan een goed gemaakte film, tv-serie of game. Je zit op het puntje van je stoel, helemaal verzonken in het verhaal, zonder je bewust te zijn van de ongelooflijke hoeveelheid werk die nodig was om dat beeld op je scherm te krijgen. Dat is precies de kracht van goede VFX: de magie gebeurt recht voor je neus, maar je merkt het amper op.

Nieuws

Vrouwen met stoere beroepen

Meer en meer vrouwen kiezen voor een beroep dat lange tijd als typisch mannelijk werd gezien. Toch blijven er sectoren waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. Maar hoe is het dan om als vrouw in een typische ‘mannenjob’ te werken? Wij vroegen het aan Britt, Topanga en Abigail, drie cursisten Duaal Leren die elke dag hun mannetje staan in een stoere job.