“Al sinds de jaren 90 ben ik amateuristisch bezig met bier. Toen SyntraPXL in 2017 de opleiding microbrouwer-craftbrewer in het leven riep, was ik er meteen bij. Het was een erg succesvol jaar, want van de twaalf cursisten zijn er acht een eigen brouwerij begonnen. Ook ik speelde met dat idee, maar het duurde nog een paar jaar voor ik de sprong durfde te wagen. Ik wilde ook het financiële plaatje grondig bekijken, offertes vergelijken, etc.”
Eddy en een vriend winnen op een open dag van Brouwland (een leverancier voor wijnmakers, bierbrouwers, likeurbereiders en kaasmakers, red.) een brouwinstallatie ter waarde van 3000 euro. Die ‘kleine’ installatie blijkt de perfecte voorbereiding op het echte werk, want in 2021 is het zover: Eddy schaft een professionele brouwinstallatie aan en richt microrouwerij De Rechter op. Daar brouwt hij zes verschillende bieren met originele namen als ‘Right Honey’ en ‘Hasseltse Stoute’. De smaken gaan van een licht blond bier met toetsen van limoen en citroen tot een zwart bier met speculaaskruiden en koffietoetsen. Het is duidelijk: hier is een fijnproever aan het werk. Dat blijkt ook uit het leuke extraatje dat Eddy in zijn brouwerij aanbiedt.
Brouw je eigen bier
“Wie zelf een bierrecept maar geen brouwinstallatie heeft, kan zijn recept in mijn brouwerij laten brouwen. Maar ook wie geen recept heeft, kan bij ons terecht. Met deze klanten ga ik op zoek naar wat hen ligt. Willen ze een fruitig bier of net een zuur? Met wat minder koriander of net wat meer kaneel? Als we eruit zijn, brouw ik het recept dat zij willen. Dat gebeurt in een oplage van vijfhonderd liter. Ik heb al gebrouwen voor huwelijken, studentenverenigingen, goede doelen, bierfirma’s en andere brouwerijen."