Knelpuntberoepen: zeker van jouw job

5 years 1 month geleden

Voor je beslist wat je gaat studeren raden wij jou aan om even stil te staan bij de term knelpuntberoepen. Elk jaar maakt de VDAB de lijst met knelpuntberoepen bekend. Hierin worden alle beroepen opgenomen waar werkgevers het moeilijk hebben om geschikte mensen te vinden.

opleiding lasser syntra limburg

Wat is een knelpuntberoep?

Als meerdere werkgevers een bepaalde job voor langere tijd niet kunnen invullen dan kan men spreken van een knelpuntberoep. Er zijn 3 oorzaken die aan de basis kunnen liggen van een knelpuntberoep:

  1. Kwantitatief knelpunt: er zijn te weinig kandidaten voor deze jobs omdat er te weinig mensen uit een opleiding stromen of er bestaat bijvoorbeeld nog geen opleiding voor.
  2. Kwalitatief knelpunt: er zijn wel kandidaten maar hun vaardigheden verschillen met wat er gevraagd wordt in de job.
  3. Specifiek knelpunt: het laatste kan te maken hebben met de aard van het werk zoals weekendwerk, zwaar werk, veel stress, verre reizen, …

De lijst met knelpuntberoepen vind je hier

Trends in de lijst

Elk jaar verandert de lijst van knelpuntberoepen maar er zijn ook bepaalde jobs die bestempeld worden als hardnekkige knelpunten. Dit zijn jobs waarvoor er al meerdere jaren een duidelijk tekort is aan kandidaten op de arbeidsmarkt.

In 2019 valt op dat de lijst van knelpuntberoepen langer is. Dat komt omdat de economie het al een paar jaar goed doet waardoor bedrijven ook meer mensen zoeken. Daarnaast gaat er ook een groot deel van de bevolking op pensioen waardoor men op zoek moet gaan naar nieuwe werkkrachten. Als laatste merken we dat er nieuwe knelpuntberoepen bijkomen omdat de verwachtingen van werkgevers en werknemers niet altijd overeenkomen.

Technisch talent (dringend) gezocht

De technische jobs vinden we al verschillende jaren terug op de lijst van knelpuntberoepen en ook dit jaar is dat geen uitzondering. De zoektocht naar technisch personeel blijft een van de moeilijkste uitdagingen voor vele bedrijven en deze mensen zijn dan ook erg gewild. Ook de zorg is zeer dringend op zoek naar personeel binnen verschillende gebieden.

Doorheen de jaren zijn er ook een aantal klassiekers ontstaan, knelpuntberoepen die al heel lang op de lijst staan. Hier vinden we bijvoorbeeld ICT’ers, chef-koks, vertegenwoordigers en andere terug.

Kiezen voor een knelpuntberoep brengt heel wat jobzekerheid met zich mee. Doordat deze mensen erg gewild zijn op de arbeidsmarkt sta je met een knelpuntopleiding sterk in je schoenen

Zeker van jouw toekomst

Kiezen voor een knelpuntberoep brengt heel wat jobzekerheid met zich mee. Doordat deze profielen erg gewild zijn op de arbeidsmarkt sta je met een knelpuntopleiding sterk in je schoenen. Met jouw kennis en competenties kan je bij verschillende bedrijven aankloppen en zij zullen jou met open armen ontvangen.

Hoe studeer ik voor een knelpuntberoep?

Bij SYNTRA Limburg bieden wij jou heel wat opleidingen aan die leiden tot een knelpuntberoep. Binnen onze voltijdse dagopleidingen hebben we maar liefst 26 opleidingen gericht naar een knelpuntberoep. Wil jij je liever ’s avonds bijscholen/omscholen, dan kan je een kijkje nemen naar de lijst van knelpuntberoepen en op basis daarvan een keuze maken uit ons aanbod avondopleidingen.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
fotografie
Artikel

“Het is een grote troef om als journalist ook goede foto’s te kunnen maken”

Artikel

De 5 voordelen van een zomerse bijscholing

Zien juli en augustus er in jouw agenda nog relatief rustig uit? Dan is het hoog tijd om je in te schrijven voor een opleiding van onze summerschool. Je verbetert er niet alleen je expertise mee, het biedt ook nog vier andere voordelen.

Artikel

Van steunzolen maken tot HTML schrijven

Jill Wets werkte jarenlang in de orthopedie. Met plezier en toewijding maakte ze steunzolen en specialiseerde ze zich in rolstoelen, maar intussen bleef ook haar andere passie groeien: die voor de IT. Toen haar contract in de orthopedische sector afliep, besloot ze de sprong naar full stack developer te wagen, en dat bleek een goede keuze.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

hoeveel ga ik verdienen
Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?