"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

5 days 17 hours geleden

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Vic De Plecker

Het is een regenachtige dag als we om tien uur ’s ochtends bij het domein van Wilm Vermeir aankomen. Langs tientallen stallen met prachtig verzorgde paarden worden we naar Vic geleid. Hij volgt de duaalopleiding paardenhouder en zit hier duidelijk helemaal op z’n plek.

Vic: “Al in mijn kindertijd was ik gefascineerd door paarden. Het was ook echt mijn doel om hier bij Wilm te komen werken. Ik doe zelf al sinds mijn achtste op hoog niveau aan jumping. Het Belgisch kampioenschap kan ik alvast op mijn naam schrijven (trots).

Voor mijn ouders was het belangrijk dat ik me ook op school focuste. Pas toen er hier een plekje vrijkwam, stemden ze in met de duaalopleiding paardenhouder. Dat houdt in dat ik vier dagen per week hier op deze werkplek leer, en één dag les volg op de campus in Hasselt.”

Hoe ziet een doordeweekse dag er voor jou uit, Vic?

“Van half 8 tot kwart over 8 verzorgen we de paarden. Daarna rijd ik tot de middag. We lunchen samen, en dan rijd ik weer tot 16u à 17u. Aan het einde van de dag ruimen we samen op. Het rijden is voor mij uiteraard een groot geschenk. Elke dag probeer ik zo’n acht à negen paarden te trainen. Dat kan van alles zijn, van dressuur tot wandelen of longeren (je paard aan een ‘longe’ of touw in een of cirkel laten lopen, red.). Deze toppaarden hebben die beweging echt nodig, en voor mij is het een goede training.”

Vic: “Ik kan dag in, dag uit met paarden en jumping bezig zijn. Dit is voor mij een droom die uitkomt.”

Wilm is zelf ook erg blij met de samenwerking met Vic.

Wilm: “De jongeren die hier bij ons komen, zijn extreem gemotiveerd. Ze krijgen van mij veel kansen, en ik verwacht dan ook een grote motivatie in ruil. Bij Vic is dat absoluut het geval. Ik zie hem als een grote broer voor mijn dochter Robin. Als ik kan, zal ik altijd naar Vics wedstrijden gaan kijken. Langs de andere kant is het ook soms mijn taak om deze jongeren in te tomen. Ze willen snel volop voor hun droom gaan en veel wedstrijden rijden, maar ervaring opdoen is ook enorm belangrijk. Daar probeer ik hen bij te helpen. Er kruipt veel tijd in hun begeleiding, maar ik krijg er veel dankbaarheid voor terug.”

Voor de dertigtal paarden die er in de stallen staan, zijn trouwens heel wat helpende handen nodig.

Wilm: “Hier staan extreem goede paarden. We behandelen ze met de grootste zorg. Het is niet zo algemeen bekend, maar België behoort qua jumpingpaarden tot de echte top. Ik ben dus heel blij met de hulp die ik van de duaal-leerlingen, mijn dochter Robin en de andere medewerkers hier krijg.”

Wilm: “Wie zo extreem gemotiveerd is als Vic, krijgt van mij veel kansen. Wij zien hem als een grote broer voor onze dochter Robin.”

Ben jij ook gek op paarden?

Bij SyntraPXL Duaal leren kom je één dag naar de campus en ga je vier dagen werken. Je leert de kneepjes van het vak door een ervaren expert, mentor op de werkvloer. Als hippisch assistent leer je assisteren bij het verzorgen van paarden, hippische accommodaties en materialen onderhouden. Je helpt bij de africhting van paarden en bij de teelt van voedergewassen om hippische activiteiten of producties te ondersteunen. 

Ontdek paardenhouder duaal leren

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.

Jill Lenaerts
Artikel

“Goudskool is mijn grote trots”

De dertigjarige Jill Lenaerts uit Genk heeft het goed voor elkaar: in de tuin van haar huis in Diepenbeek staat haar eigen atelier Goudskool, waar ze met veel liefde juwelen smeedt. De weg hiernaartoe was er een vol passie, lef en doorzettingsvermogen.

examenstress
Artikel

Eerste hulp bij examenstress en faalangst

De laatste loodjes wegen het zwaarst, en dat is zeker zo in de examenperiode. Begint de wekenlange stress bij jou ook door te wegen? Weet dan dat de leercoaches van SyntraPXL jou heel graag met raad en daad bijstaan.