Europese middelen voor begeleiding ontslagen medewerkers naar zelfstandig ondernemerschap

10 years 8 months geleden

Limburg wordt hard getroffen door collectieve ontslagen. SYNTRA Limburg wil deze werknemers begeleiden om als zelfstandige aan de slag te gaan nog voor ze werkloos worden. Het project ‘Maak werk van je zaak’ begeleidt werkzoekenden en werknemers in Vlaanderen die bedreigd zijn door een collectief ontslag en/of de sluiting van de onderneming.

Europese middelen voor begeleiding ontslagen medewerkers naar zelfstandig ondernemerschap

SYNTRA Limburg trekt de kar van dit project voor heel Vlaanderen. Directeur operations Chris Venken verduidelijkt: “Met de sluiting van onder meer Ford Genk wordt Limburg zwaar getroffen. De beschikbare Europese hulpmiddelen konden we oorspronkelijk enkel inzetten voor wie al echt werkzoekend was. Zonde voor werknemers met een ondernemersidee die getroffen worden door een sluiting of door een collectief ontslag. Daarom hebben we ervoor geijverd om, naast de bestaande groep werkzoekenden, ook deze nieuwe groep van getroffen werknemers te begeleiden naar zelfstandig ondernemerschap. Zo blijven ze op de arbeidsmarkt en kunnen ze al starten met de voorbereiding van hun eigen zaak terwijl ze nog aan het werk zijn.

Maak werk van je zaak

Met het project ‘Maak werk van je zaak’ slaan SYNTRA, VDAB en ESF de handen in elkaar om werkzoekenden die dromen van een eigen zaak een optimale start te geven. Deze samenwerking biedt deelnemers de kans om het noodzakelijke attest bedrijfsbeheer te halen, een businessplan op te stellen, aan ondernemerscompetenties te werken,… De deelnemers kunnen bovendien gratis gebruik maken van begeleiding door verschillende adviseurs en zo de drempels naar ondernemerschap stap voor stap wegwerken.

Wanneer nee ja wordt

Kaat is één van de 137 Limburgse werkzoekenden die op dit moment begeleid worden naar hun einddoel: een eigen, rendabele zaak. In september 2013 kreeg Kaat ontslag omwille van een reorganisatie. Met 20 dienstjaren op de teller heeft ze aan ervaring geen gebrek. Zij vertelt: “Jarenlang botste ik tegen veel nee’s. Bij de VDAB werd dit omgebogen naar een volmondige ja! Wat is nodig om je idee haalbaar te maken?, vroegen ze mij. Al snel bleek dat ondanks mijn 20 jaar professionele ervaring ik te weinig vaardigheden en competenties had om mijn zaak commercieel, economisch en financieel haalbaar te maken. Werk aan de winkel dus!”.

Na een positieve beoordeling van de plannen door de VDAB-consulent worden deze besproken met de startersadviseur van SYNTRA, Nathalie Vanhoonacker. In een persoonlijk gesprek wordt het ondernemersidee grondig geanalyseerd. Verfijnen staat hier centraal. Het businessplan wordt uitgespit en hervormd tot een haalbaar, realistisch doel. Deelnemers zorgen in die periode ook dat ze over een attest bedrijfsbeheer beschikken. Daarnaast worden andere vaardigheden en competenties aangeleerd of verder verfijnd. Hiervoor kan men gebruik maken van een ‘menukaart’ waar een opleidingsbudget van 500 euro tegenover staat. Deelnemers kiezen een opleiding en vullen op die manier eventuele leemtes op. De meest cruciale fase van het hele proces. Ook Kaat ondervond dit zo. “Initieel wou ik als zelfstandig administratief medewerker mijn zaak uitbouwen. Maar al snel bleek dat dit idee niet te commercialiseren was. Er was gewoon geen markt voor. Dan ben ik samen met de startersadviseur van SYNTRA gaan kijken naar mijn sterktes en mijn interesses. Zo groeide het idee om als congresverantwoordelijke het verschil te maken.”

Wil jij ook werk maken van je zaak? Wij helpen je verder.

“Dit project wordt mogelijk gemaakt door financiering van het Vlaams Cofinancieringsfonds en het Europees Sociaal Fonds”

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Kort lontje? 3 tips van SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck om frustraties om te zetten in verbinding.

Herken je het gevoel dat mensen om je heen steeds sneller gefrustreerd raken? Van werk en verkeer tot familie-etentjes, het lijkt wel of we allemaal een wat korter lontje hebben. In haar nieuwste boek Kort lontje, dat ze samen met co-auteur Annick Jehaes schreef, laat SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck zien dat conflicten niet per se “gedoe” hoeven te zijn.

Artikel

“Ik wilde vroeger modeontwerpster of prinses worden. Eén van de twee is gelukt”

Julie De Loenen heeft een neus voor mode. Na haar studies voor leerkracht volgde ze bij SyntraPXL de opleiding modeontwerper, waar ze een grote liefde voor upcycling ontdekte. Intussen maakt ze de mooiste stuks uit tafellakens of oude kleren. Volgens Julie is kleding hergebruiken trouwens iets wat we allemaal kunnen leren. Stof tot nadenken!

microsoft
Artikel

Microsoft-certificaten? Daarvoor moet je bij SyntraPXL zijn!

SyntraPXL staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen, van pottenbakker tot software developer of accountant. Maar wist je dat je bij ons ook Microsoft-trainingen kan volgen? Het Diepenbeekse bedrijf Lipa deed het en kan nu met een pracht van een Microsoft-certificaat pronken.