Leerlingen proeven van het spannende en uitdagende leven van een ondernemer

9 years 2 months geleden

Om meer voeling te krijgen met de praktijk kiezen heel wat leerkrachten in het secundair onderwijs voor een bedrijfsstage. Deze stage moet hen nieuwe kennis en materie bijbrengen waarmee zij kunnen spelen of experimenteren binnen het lessenpakket. Om de afwezige leerkrachten op te vangen hebben de Vlaamse Overheid en SYNTRA Limburg een proefproject in het leven geroepen. Met de ‘Klasactiviteiten’ ontvingen de leerlingen kwaliteitsvolle vervanging in de vorm van lespaketten over ondernemerschap en ondernemingszin.

klasactiviteiten

Met de vervanging zelf wou het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Overheid niet het gewone lessenpakket voortzetten, maar zich richten op het stimuleren van ondernemingszin en/of ondernemerschap bij de leerlingen. SYNTRA Limburg voerde deze taak uit in opdracht van de Vlaamse Overheid en zorgde ervoor dat  telkens een ervaren ondernemer met jaren praktijkervaring als docent voor de klas werd geplaatst. Het lessenpakket werd opgebouwd rond verschillende thema’s en belicht de verschillende aspecten van ondernemerschap. De leerkracht kon kiezen uit 7 verschillende modules. Afhankelijk van de leeftijd en graad van de klas werd er zo aangepast lesmateriaal voorzien. “De leerlingen hebben tijdens de lessen geproefd van het spannende en uitdagende leven van een ondernemer. Ze hebben ‘de ondernemer in zich’ kunnen ontdekken en werden misschien zelfs geprikkeld om de eerste stap naar zelfstandig ondernemerschap te zetten.”, aldus Dirk Vanstipelen, directeur-afgevaardigd bestuurder bij SYNTRA Limburg.

Alle leerkrachten secundair onderwijs (ASO, TSO, BSO, DBSO, Leertijd) konden zich kandidaat stellen voor de bedrijfsstages en kregen hulp van het Departement Onderwijs en Vorming. “Het is de bedoeling dat de leerkracht zelf op zoek gaat naar een stageplaats en hiervoor zelf vervanging aanvraagt. Na goedkeuring werd de vervangingsweek ingepland door SYNTRA en werd er een ervaren docent voorzien die de klas onder zijn hoede neemt.” zegt Vanstipelen.

Het proefproject werd zowel door leerkrachten als door leerlingen zeer positief onthaald. Over heel Vlaanderen vroegen meer dan 30 leerkrachten secundair onderdwijs een vervanging aan. SYNTRA Limburg wil dit positief imago aanhouden en hoopt, samen met het Departement Onderwijs en Vorming, de Klasactiviteiten te herhalen en verder uit te bouwen. De opgebouwde kennis rond ondernemen en het netwerk van ondernemingsgerichte docenten zijn slechts enkele troeven die SYNTRA Limburg ook in de toekomst kan uitspelen om een vervolg te breien aan dit succesvol project.

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Kort lontje? 3 tips van SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck om frustraties om te zetten in verbinding.

Herken je het gevoel dat mensen om je heen steeds sneller gefrustreerd raken? Van werk en verkeer tot familie-etentjes, het lijkt wel of we allemaal een wat korter lontje hebben. In haar nieuwste boek Kort lontje, dat ze samen met co-auteur Annick Jehaes schreef, laat SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck zien dat conflicten niet per se “gedoe” hoeven te zijn.

Artikel

“Ik wilde vroeger modeontwerpster of prinses worden. Eén van de twee is gelukt”

Julie De Loenen heeft een neus voor mode. Na haar studies voor leerkracht volgde ze bij SyntraPXL de opleiding modeontwerper, waar ze een grote liefde voor upcycling ontdekte. Intussen maakt ze de mooiste stuks uit tafellakens of oude kleren. Volgens Julie is kleding hergebruiken trouwens iets wat we allemaal kunnen leren. Stof tot nadenken!

microsoft
Artikel

Microsoft-certificaten? Daarvoor moet je bij SyntraPXL zijn!

SyntraPXL staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen, van pottenbakker tot software developer of accountant. Maar wist je dat je bij ons ook Microsoft-trainingen kan volgen? Het Diepenbeekse bedrijf Lipa deed het en kan nu met een pracht van een Microsoft-certificaat pronken.