Joris Mentens (43) liep al een tijdje rond met het idee van een stadsbrouwerij. “Ik ben sinds mijn tiende geïntrigeerd door bieren. Op die leeftijd natuurlijk nog niet met het drinken van bier (lacht), maar het verzamelen van bierkaartjes was toen mijn allesoverheersende hobby. Enkele jaren later kwam het drinken en het ontdekken van de bieren erbij. De passie voor bieren en het maken ervan is na mijn studie wat ‘on hold’ gezet. De kans om voor een brouwerij te gaan werken was in 2003 immers nog niet zo heel groot. Maar in 2011 begon het opnieuw te kriebelen en begon ik thuis zelf bier te brouwen. Mijn passie voor het brouwproces kwam instant terug en sindsdien is mijn passie enkel nog maar gegroeid. In 2013 ben ik beginnen werken in een commerciële brouwerij, waar ik 1 van de 2 brouwers was.”
Studies stopgezet om te brouwen
Het bierverhaal van Ward Strauwen begon in 2014. Ook hij schreef in het laatste jaar aan de secundaire school een eindwerk over het brouwproces. Daarbij hebben een vriend, Willem, en ik een recept ontwikkeld en gebrouwen. Dit bier viel enorm in de smaak en ik voelde dat ik klaar was voor de volgende stap. In de zomer van 2015 richtte ik samen met Willem en mijn zus, Nele, onze bierfirma ‘Likewise’ op en brouwden we met succes het bier ‘Tripel V’. Dankzij Tripel V leerde ik veel bij over de commerciële kant en het consumentengedrag van het bierverhaal. Al blijft mijn grote interesse bij het brouwen. Het biervirus had me zo bij mijn kraag dat ik in de zomer van 2018 mijn studies Industrieel Ingenieur stopzette en besloot om me in te schrijven voor zowel de cursus Microbrouwer als de cursus zythologie (biersommelier) bij SyntraPXL. Op de cursus Microbrouwerij leerde ik Joris kennen, tevens mijn docent. Meteen bleek dat mijn interesse, achtergrond en toekomstvisie perfect aansloot met wat Joris aan het uitwerken was. En toen het initiatief van de dienst Economie van de Stad Genk eraan kwam, waren onze plannen om een stadsbrouwerij op te richten vertrokken.
Ondertussen zeer populair
“De Genkenaar drinkt graag een pintje”, geeft de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) graag toe. “We zijn een stad van evenementen en een stad van genieters. We hebben in Genk BRAUW als pop-up gelanceerd vanuit een programma van onze afdeling economie, om Genkenaren te laten kennismaken en te laten proeven van ons bedrijvig centrum. We zijn blij dat de ondernemende brouwers uiteindelijk zelf beslist hebben om in Genk en het centrum te blijven. Het is intussen een zeer populair concept en daar zijn we als stad natuurlijk heel erg blij mee. De events die ze organiseren vallen in de smaak. Daarnaast hebben we Genkenaar Stijn Panis die ‘Force Majeure’ creëerde: sterke bieren maar zonder alcohol. En er is de Ban Brouwerij. Dat zijn negen Genkenaren die een biertje brouwen van wilde hop die uit de Genkse stiemervallei komt. Dat was trouwens een van de eerste projecten in kader van de burgerbudgetten. Het pionieren zit duidelijk in de Genkenaar zijn bloed. Of ik van plan ben in de toekomst zelf een bier te brouwen? Ikzelf laat het brouwen aan de professionals en hobbyisten over. Wat niet wegneemt dat ik me graag laat verrassen en graag nieuwe smaken leer kennen!”