Microbrouwer-craftbrewer
Microbrouwer-craftbrewer
- Hou me op de hoogte
- Na deze opleiding ontvang je een diploma, getuigschrift of certificaat
In detail
Naast grondstoffen, fermentatiemethodes, het brouwproces, brouwtechnologie, enz... kom je in dit traject ook alles te weten over de organisatie in de brouwerij. Dus je leert niet enkel de verschillende bierstijlen te brouwen en je eigen recept uit te schrijven, maar ook hoe je je bier in distributie kan brengen. Je leert hoe je een community en lokale betrokkenheid kan creëren en hoe je een commercieel beleid kan voeren. Na het succesvol afronden van deze opleiding kan je dus hoge ogen scoren met de opstart van je eigen microbrouwerij.
Naast je vaste lesavond heb je gedurende het cursusjaar ook les op 9 zaterdagen (5 dagen van 9:00 tot 16:30 en 4 voormiddagen) De praktijk-brouwdagen die telkens 8 lesuren in beslag nemen gaan door bij Brouwland, Korspelsesteenweg 86 te 3581 Beverlo en bij stadsbrouwerij Brauw, Molenstraat 37/1 te 3600 Genk.
Iedereen die aan de slag wil gaan als craftbrewer.
Programma
Ontdek het volledige programma in detail
Specifiek op maat van jouw bedrijf? Vragen over deze opleiding?Bier en zijn grondstoffen
- Wat is bier?
- Bier en gezondheid
- Water
- Mout
- Ruwe granen
- Hop
- Kruiden en fruit
- Gist
- Brouwerijbezoek
Brouwproces en gisting
- Maalmethodes
- Brouwproces
- Gisting (gistingsmethoden, fermentatieproces, giststarters)
- Lagering en dryhopping
- Helderbierfiltratie
- Afvullen (met of zonder hergisting)
- Trends en innovaties in de brouwerij (o.a. alcoholarme en alcoholvrije bieren, duurzaamheid, ...)
Biochemie en chemie in de brouwerij
- Inleiding tot chemie en biochemie
- Chemie van brouwwater
- Gerst, mout, ruwe granen en hop
- Metabolisme (stofwisseling) van de gist
- Bierstabiliteit en -kwaliteit
- Reiniging en desinfectie
- Meten en analyseren
Brouwerij - inrichting en beheer
- Brouwinstallaties
- Brouwerij inrichting en registratiesystemen
- Voedselveiligheid - Warenwetgeving
- Veiligheid en milieuwetgeving
- Ruimtelijke ordening
- Voorraadbeheer
- Productieplanning
- Accijnswetgeving
Praktijk brouwen graad 1
- Receptontwikkeling en accijnswetgeving
- Praktijk brouwen
- Bottelen en etiketteren
Praktijk brouwen graad 2
- Receptontwikkeling en accijnswetgeving
- Praktijk brouwen
- Bottelen en etiketteren
- Degustatie en nabespreking bier 1 (praktijk brouwen graad 1)
Praktijk brouwen graad 3
- Receptontwikkeling en accijnswetgeving
- Praktijk brouwen
- Bottelen en etiketteren
- Degustatie en nabespreking bier 2 (praktijk brouwen graad 2)
Praktijk brouwen graad 4
- Receptontwikkeling en accijnswetgeving
- Praktijk brouwen (extern in professionele brouwerij)
- Bottelen en etiketteren
- Degustatie en nabespreking bier 3 + 4 (praktijk brouwen graad 3 + 4)
Eindproef Microbrouwer
Heb je nog een vraag?
Nog iets niet duidelijk? Stel je vraag dan hieronder aan onze medewerkers en we helpen je graag verder.
Lesmomenten
- Opleidingscheques