'Wat is de populairste snack?' en 9 andere vragen aan frietexpert Ronny Voortmans

3 months geleden

Ben jij een van die Belgen die wekelijks drie frituren voorbijrijdt om naar zijn eigen favoriete frituur te gaan? Dan ben je vast benieuwd naar het interview met Ronny ‘de frietjestovenaar’ Voortmans. Wij stelden hem tien vragen over onze nationale trots: de friet!

friturist

Ronny’s frituur, de Frietboetiek in Oudsbergen, werd in 2014 en 2016 verkozen tot de beste frituur van België. Ronny was tevens de allereerste Vlaming die het label ‘erkend friturist’ kreeg. Met dat kwaliteitslabel willen Horeca Vlaanderen en vakvereniging Navefri sinds 2022 echt vakmanschap belonen. Niet elke frituur komt voor het label in aanmerking. Zo moet je minstens vijf jaar ervaring hebben of … de opleiding friturist bij SyntraPXL hebben gevolgd. Daarnaast zijn er nog wat andere vereisten.

“Je moet je frietjes dubbel bakken: eerst voorbakken en daarna nog eens afbakken. Dat gebeurt zeker niet in elke frituur. Daarnaast moeten de klanten uit minimaal acht sauzen kunnen kiezen”, verklaart Ronny.

Het mag duidelijk zijn: Ronny weet alles over frietjes. In de gecertificeerde opleiding friturist staat hij in voor de praktijk van het bakken. Hij helpt iedereen die een frituur wenst uit te baten op weg en leert ons alvast iets bij via de onderstaande antwoorden.

1. Wat is de beste frietaardappel?

"Het bintje blijft de lekkerste aardappel bij uitstek."

2. Hoe dik is de ideale friet?

"Tussen de 9 en 11 mm."

3. Bak je het best in plantaardig of dierlijk vet?

"Ik verkies een mix. Dan heb je het beste van twee werelden." 

4. Is zout op je frietjes een echte meerwaarde?

"Ja, het maakt de frietjes lekkerder maar ik laat de klant graag zelf beslissen. Ik geef het liefst apart een zakje zout mee."

5. Waarom gooi je best geen zout op je frieten als je ver moet rijden?

"Zout neemt vocht op. Je frietjes zullen daardoor droger zijn."

6. Wat is de meest populaire snack?

"De meest populaire snack blijft nog altijd de frikandel. Gevolgd door de boulet, de viandel en de mexicano."

7. Wat is de meest populaire saus?

"Dat blijft ook nog steeds mayonaise. Afhankelijk van het landsgedeelte de gewone Belgische of de zoetere Hollandse mayonaise."

8. Waarom maken we een gaatje in de frietzak als we ver moeten rijden?

"Als je een stukje moet rijden, zal er veel waterdamp in de zak ontstaan. Daardoor gaan je frietjes veel minder krokant worden. Zorg daarom dat de zak altijd een paar scheurtjes heeft, dan komt er wat meer lucht aan."

9. Is frietjes eten echt ongezond?

"Als ze correct gebakken zijn volgens de regels van de kunst zijn frietjes zeker niet ongezond. Maar zoals bij alles: trop is te veel. Maar wekelijks een lekker frietje kan zeker geen kwaad!"

10. Waarom smaken kermisfrieten zo anders?

"Er bestaan géén kermisaardappelen, dus daar kan het niet aan liggen. De reden is eenvoudig: je krijgt de frietjes recht uit het vet in een puntzak in je hand en begint meteen te eten. Dan krijg je het perfecte frietje, vandaar dat die beter lijken te smaken. Frietjes die je in de frituur zelf eet zullen om die reden ook lekkerder (lees: krokanter) zijn dan de frietjes die je mee naar huis neemt."

 

Tot slot nog een laatste tip, Ronny? 

“Als je thuis zelf je snacks bakt, laat die dan eerst ontdooien. Ze zullen veel beter smaken!”

Wil jij ook frietjes leren bakken als een pro?

De gecertificeerde opleiding friturist heeft tot doel op een deskundige en verantwoorde wijze informatie en praktische kennis aan te reiken voor het uitbaten van een frituur. Je leert alles over het beroep: van de aardappel tot de bijproducten als oliën, vetten, snacks en sauzen. De kunst van het bakken krijg je van Ronny zelf aangeleerd. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op het beroep. Hoe zit het met hygiëne, de kostenstructuur en de beroepsreglementering? Na drie maanden ben jij helemaal klaar om je eigen frituur uit te baten!

Schrijf je hier in

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Artikel

Kort lontje? 3 tips van SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck om frustraties om te zetten in verbinding.

Herken je het gevoel dat mensen om je heen steeds sneller gefrustreerd raken? Van werk en verkeer tot familie-etentjes, het lijkt wel of we allemaal een wat korter lontje hebben. In haar nieuwste boek Kort lontje, dat ze samen met co-auteur Annick Jehaes schreef, laat SyntraPXL-docent Karen Van den Broeck zien dat conflicten niet per se “gedoe” hoeven te zijn.

Artikel

“Ik wilde vroeger modeontwerpster of prinses worden. Eén van de twee is gelukt”

Julie De Loenen heeft een neus voor mode. Na haar studies voor leerkracht volgde ze bij SyntraPXL de opleiding modeontwerper, waar ze een grote liefde voor upcycling ontdekte. Intussen maakt ze de mooiste stuks uit tafellakens of oude kleren. Volgens Julie is kleding hergebruiken trouwens iets wat we allemaal kunnen leren. Stof tot nadenken!

microsoft
Artikel

Microsoft-certificaten? Daarvoor moet je bij SyntraPXL zijn!

SyntraPXL staat bekend om zijn professionele en praktijkgerichte opleidingen, van pottenbakker tot software developer of accountant. Maar wist je dat je bij ons ook Microsoft-trainingen kan volgen? Het Diepenbeekse bedrijf Lipa deed het en kan nu met een pracht van een Microsoft-certificaat pronken.