1. Wat is de beste frietaardappel?
"Het bintje blijft de lekkerste aardappel bij uitstek."
2. Hoe dik is de ideale friet?
"Tussen de 9 en 11 mm."
3. Bak je het best in plantaardig of dierlijk vet?
"Ik verkies een mix. Dan heb je het beste van twee werelden."
4. Is zout op je frietjes een echte meerwaarde?
"Ja, het maakt de frietjes lekkerder maar ik laat de klant graag zelf beslissen. Ik geef het liefst apart een zakje zout mee."
5. Waarom gooi je best geen zout op je frieten als je ver moet rijden?
"Zout neemt vocht op. Je frietjes zullen daardoor droger zijn."
6. Wat is de meest populaire snack?
"De meest populaire snack blijft nog altijd de frikandel. Gevolgd door de boulet, de viandel en de mexicano."
7. Wat is de meest populaire saus?
"Dat blijft ook nog steeds mayonaise. Afhankelijk van het landsgedeelte de gewone Belgische of de zoetere Hollandse mayonaise."
8. Waarom maken we een gaatje in de frietzak als we ver moeten rijden?
"Als je een stukje moet rijden, zal er veel waterdamp in de zak ontstaan. Daardoor gaan je frietjes veel minder krokant worden. Zorg daarom dat de zak altijd een paar scheurtjes heeft, dan komt er wat meer lucht aan."
9. Is frietjes eten echt ongezond?
"Als ze correct gebakken zijn volgens de regels van de kunst zijn frietjes zeker niet ongezond. Maar zoals bij alles: trop is te veel. Maar wekelijks een lekker frietje kan zeker geen kwaad!"
10. Waarom smaken kermisfrieten zo anders?
"Er bestaan géén kermisaardappelen, dus daar kan het niet aan liggen. De reden is eenvoudig: je krijgt de frietjes recht uit het vet in een puntzak in je hand en begint meteen te eten. Dan krijg je het perfecte frietje, vandaar dat die beter lijken te smaken. Frietjes die je in de frituur zelf eet zullen om die reden ook lekkerder (lees: krokanter) zijn dan de frietjes die je mee naar huis neemt."
Tot slot nog een laatste tip, Ronny?
“Als je thuis zelf je snacks bakt, laat die dan eerst ontdooien. Ze zullen veel beter smaken!”